A mesterséges intelligencia és a főiskolás hallgatók matematikai kompetenciatesztek eredményeinek összehasonlítása - Boros József; Борош Йосип; Kucsinka Katalin; Кучінка Каталін; Kuchinka Katalin (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II, 2024)
A mesterséges intelligencia egyre jelentősebb szerepet kap az információbiztonság területén, mivel képes a nagy mennyiségű adat elemzésére, amely segíti a fenyegetések azonosítását és megelőzését. Az AI matematikai kompetenciáinak fejlettsége alapvető elemei az információbiztonság területen történő előre lepéseknek. Ezek a módszerek lehetővé teszik a rendszerek számára, hogy azonosítsák a szokatlan mintázattokat és a potenciális fenyegetéseket, így proaktívan védekezhetnek a kibertámadások ellen. Ezért lehet érdekes megvizsgálni, hogy milyen szintre tehető a mesterséges intelligencia matematikai kompetenciája, korábbi tanulmányok már foglalkoztak a 15 éves tanulók és az AI matematikai kompetenciáinak összehasonlításával a PISA eredmények alapján.[3] A munkák célja megvizsgálni hogyan teljesítenek a mestereséges intelligencia különböző nagy nyelvi modelljei a diákok által megírt teszteken ill., hogy felfedezhető-e különbség a felsőoktatásba belépő hallgatók és az AI eredményei között.
Keywords: mesterséges intelligencia; Beregszász; matematikai kompetenciatesztek; PISA; Chat GPT