Закарпаття як туристичний продукт в дзеркалі анкетування вітчизняних туристів в м. Берегове - Лукач Вікторія; Lukács Viktória (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2022)
A Beregszászba érkező belföldi turisták körében a 2017-es, 2019-es és 2021-es évek turisztikai főszezonjában kérdőíves felmérést végeztük. Mivel nincs semmilyen megbízható adatunk arra vonatkozóan, hogy hány turista érkezik a városba vagy a megyébe, ezért a lekérdezés nem reprezentatív módon, „random” mintavétellel, ukrán nyelvű kérdőívekkel (1. melléklet), kétféle módszerrel történt. Egyrészt, kérdezőbiztosok (Klepár Vitalij, Lukács Viktória) járták a beregszászi fürdők, szállodák, parkolók környékét, valamint a város főterét, ahol a láthatóan és hallhatóan (tehát nem helyi magyar vagy ukrán dialektusban beszélőket) vendégként itt tartózkodókat kérdeztek meg. Másrészt, a lekérdezéssel azonos időszakban kérdőíveket hagytunk a két beregszászi termálfürdő és az Arany Páva szálloda portáján, megkérve az ott dolgozókat, hogy ajánlják kitöltésre a vendégeknek. Ez utóbbiakat kárpátaljai lakosok is kitöltötték, de azokat jelen elemzésből kihagytuk. A lekérdezés eredményeképpen 2017-ben 184, 2019-ben 175 és 2021-ben 181, összesen 540 kérdőívet sikerült realizálni. Az űrlapon 26 kérdést tettünk fel, melyek zárt és nyílt végű kérdéseket is tartalmaztak, és az alábbi tematikus blokkok szerint kerültek csoportosításra: 1. A belföldi turisták szociodemográfiai összetétele (nem, életkor, iskolai végzettség, munkaviszony). 2. Utazásszervezési kérdések (járt e már korábban Kárpátalján, honnan érkezett, ki szervezte az utazását és kivel érkezett, milyen közlekedési eszközzel, hány napra jött, hol és hogyan foglalta le a szállást?) 3. Kárpátalja, mint célterület vonzótényezői (milyen információ alapján és mi célból választotta megyénket, milyen asszociációi vannak Kárpátaljával kapcsolatban, milyen előzetes ismeretekkel rendelkezett Kárpátalja érdekességeiről?) A jobb megértés és az átláthatóság kedvéért az asszociációval kapcsolatos kérdést utólag szubjektív módon kategorizáltuk. 4. Tevékenység és attrakció-látogatás (milyen tevékenységet végez és mit néz meg az ide érkező, valamint milyen célobjektumokat javasol ismerőseinek meglátogatásra?) 5. Élmények, benyomások. Az asszociációs kérdéshez hasonló okokból az élményekkel kapcsolatos kérdéseket utólag szintén szubjektív módon kategorizáltuk.

Тема нашої бакалаврської роботи, Закарпаття, як туристичний продукт в дзеркалі анкетування вітчизняних туристів в м. Берегове є цікавою та інформативною, адже ніде нема бази даних по даному питанню. З літа 2021 року та до кінця вересня 2021 року ми опитали та заповнили 200 анкет, Додаток А. Далі почали працювати над їх аналізом, для того щоб подивитися сучасні потреби та цінності туриста прибуваючого на Закарпаття, а також порівнняти з минулим опитуванням. Під час аналізу ми взяли до уваги 540 заповнених анкет.
Kárpátalja mint turisztikai termék a Beregszászba érkező belföldi turisták véleményének tükrében
Keywords: Kárpátalja; Beregszász; turizmus; belföldi turizmus; Закарпаття; Берегове; туризм; вітчизняний туризм