Соціально-психологічний клімат молодіжного стартап-підприємництва в умовах стратегічного розвитку інновацій - Юринець Зорина; Yurynets Zoryna; Юринець Ростислав; Yurynets Rostyslav (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
Резюме. В умовах стратегічного розвитку інновацій, інвестицій немаловажним у процесі розвитку молодіжних стартап-підприємництва постає формування сприятливого соціально-психологічного клімату. Ефективність і продуктивність діяльності молодіжного стартап-підприємництва цілковито обумовлена рівнем задоволення від праці молодих працівників та їхнім задоволенням життям. Метою дослідження є виявлення впливу соціально-психологічного клімату на задоволеність працею, визначення рівня задоволеності працею у середовищі молодіжного стартап-підприємництва, оцінювання чинників, що обумовлюють почуття якості життя молодих працівників. Результати продемонстрували, що на рівень задоволеності працею молодих працівників істотно впливає соціально-психологічний клімат молодіжного стартап-підприємництва. Психологічна безпека для молодих працівників виявилася достатньо вагомим чинником, що має вплив на задоволення від виконуваної праці, ніж важливість роботи. Це означає, що задоволеність працею в досліджуваних молодіжних стартап командах пояснюється насамперед сприйняттям молодого працівника керівництвом як важливого елемента команди, ясністю виконання професійної ролі та відчуттям свободи у самовираженні. Крім того, задоволеність працею суттєво впливає на якість життя молодого персоналу. Бажання молодого працівника здійснити вагомий внесок у досягнення організаційних цілей (внесок, який оцінюється менеджерами, розглядає працю працівника як виклик, що веде до його особистого розвитку) підвищує рівень його задоволеності працею. Емпіричним висновком дослідження є рекомендації менеджерам формувати сприятливий соціально-психологічного клімат на робочому місці, а позитивна оцінка персоналу клімату зробить їх більш задоволеними своєю працею. Основні положення можуть прийматися виконавчими директорами, функціональними керівниками організацій різних форм власності та розмірів. Перспективи подальших досліджень можуть бути пов'язані з залученням більшої кількості чинників, що мають вплив на задоволення працею та життям різних команд.

Az innovációk és befektetések stratégiai fejlesztésnél a kedvező társadalmi és pszichológiai klíma kialakítása nagy jelentőséggel bír az induló startupok fejlődésére. A fiatalok induló vállalkozásának eredményességét és termelékenységét teljes mértékben meghatározza a fiatal munkavállalók munkával és az élettel való elégedettsége. A vizsgálat célja a szociálpszichológiai klíma hatásának feltárása a munkával való elégedettségre, a munkával való elégedettség szintjének meghatározása a fiatalok induló vállalkozói környezetében, az életminőség érzetét meghatározó tényezők felmérése a fiatal munkavállalók körében. Az eredmények azt mutatták, hogy a fiatal munkavállalók munkával való elégedettségének szintjét jelentősen befolyásolja a fiatalok induló vállalkozásának szociálpszichológiai klímája. A fiatal munkavállalók pszichés biztonsága sokkal fontosabbnak bizonyult a munkával való elégedettséget befolyásoló tényezőnél, mint a munka fontossága. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált ifjúsági start-up csapatokban a munkával való elégedettséget elsősorban az magyarázza, hogy a vezetőség a fiatal munkavállalót a csapat fontos elemeként kezeli, a szakmai szerepkör ellátásának egyértelműsége és az önkifejezés szabadságérzete. Emellett a munkával való elégedettség jelentősen befolyásolja a fiatal munkatársak életminőségét. A fiatal munkavállaló azon vágya, hogy jelentős mértékben hozzájáruljon a szervezeti célok eléréséhez (olyan hozzájárulás, amelyet a vezetők nagyra értékelnek, a munkavállaló munkáját kihívásnak tekintik, ami személyes fejlődéséhez vezet), növeli a munkával való elégedettséget. A tanulmány empirikus következtetése az, hogy a vezetőknek ajánlásokat fogalmaz meg a munkahelyi kedvező szociálpszichológiai légkör kialakítására, és a személyzet pozitív megítélése a munkalégkörről elégedettebbé teszi őket saját munkájukkal is. A főbb intézkedéseket az ügyvezető igazgatók, a különböző tulajdoni formájú és méretű szervezetek funkcionális vezetői fogadhatják el. A további kutatások kilátásai összefügghetnek a munkával és az élettel való elégedettséget befolyásoló egyéb tényezők kutatására nagyobb csoportok részvételével.

Abstract. In the context of strategic development of innovations, the formation of a favorable sociopsychological climate is important for the development of youth startup entrepreneurship. The efficiency and productivity of youth startup entrepreneurship is entirely determined by the level of job satisfaction of young workers and life satisfaction. The aim of the study is to identify the impact of social and psychological climate on job satisfaction, determine the level of job satisfaction in the youth startup, assess the factors that determine the quality of life of young workers. The results showed that the level of job satisfaction of young workers significantly affects the social and psychological climate of youth startups. Psychological security has proved to be a more important factor in influencing job satisfaction than the importance of work. This means that job satisfaction in the studied youth startup teams is explained by the perception of a young employee by management as an important element of the team, clarity of professional role and a sense of freedom in self-expression. In addition, job satisfaction significantly affects the quality of life for young staff. The desire of a young employee to make a significant contribution to achieving organizational goals (a contribution that is assessed by managers, considers the employee's work as a challenge leading to his personal development) increases his level of job satisfaction. The results of the study show that young workers are most satisfied with the work with a sense of psychological security provided by the stability of employment, as well as relationships with their colleagues in the startup team and the least satisfied with the reward. The empirical conclusion of the study is to recommend managers to influence the formation of a favorable social and psychological climate in the workplace, as a positive assessment of the climate by staff will make them more satisfied with their work. The empirical conclusion of the study is recommendations for managers to create a favorable socio-psychological climate at the workplace, and a positive staff assessment of the climate will make them more satisfied with their work. The main provisions can be adopted by the executive managers, functional managers of the organizations of various forms of ownership and sizes. Prospects for further research may be related to the involvement of a larger number of factors that have an impact on the job and life satisfaction of different teams.
A fiatalok induló vállalkozásának szociálpszichológiai klímája a stratégiai innovációs fejlesztés körülményei között
Social and psychological climate of youth startup entrepreneurship in the conditions of strategic development of innovation
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/1
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00010507
Keywords: соціально-психологічний клімат; молодіжне стартап-підприємництво; молоді працівники; команди; задоволеність працею; задоволеність життям