A vállalat számviteli politikájának elméleti alapjai: nemzeti és nemzetközi szempontok - Bacsó Róbert; Бачо Роберт; Robert Bacho; Loszkorih Gabriella; Лоскоріх Габріелла; Gabriella Loskorikh; Hmily Antal; Хміль Анатолій; Anatolii Khmil (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Az ukrajnai piaci kapcsolatok dinamikus fejlődése, a nemzeti számviteli rendszer nemzetközi szabványokhoz való igazítása, valamint a különböző tulajdonformájú vállalkozások jelenléte hozzájárul ahhoz, hogy a belső és külső felhasználók egyre nagyobb követelményeket támasszanak a gazdálkodó egységek pénzügyi és gazdasági tevékenységével kapcsolatos számviteli információk minőségével szemben a vállalat jövedelmezőségének és versenyképességének növelésének céljából. Ezt, viszont, nem lehet megfelelően bemutatni racionális számviteli szervezés nélkül, melynek szükséges feltétele a vállalat számviteli politikájának kialakítása. A tanulmány a vállalat számviteli politikájának elméleti alapjait vizsgálja ukrán nemzeti és nemzetközi szempontok figyelembevételével. A szakirodalmi forrásokon elvégzett áttekintés megerősíti a tanulmány relevanciáját, és jelzi a kutatók munkáinak tanulmányozásának szükségességét a számviteli politika jellemzőinek meghatározása érdekében, tekintettel a nemzeti gyakorlatra és a nemzetközi tapasztalatokra, illetve annak további alkalmazása céljából a vállalatirányítási rendszerben. A „számviteli politika”definíció morfológiai kompozíciója hazai és külföldi tudósok munkái alapján kerül elemzésre. A „számviteli politika”fogalom értelmezésének alapját képező főbb alapkategóriákat külön kiemeljük: halmaz, rendszer, eszköz, megállapodások és gyakorlat. Az elvégzett kutatások alapján javasoljuk, hogy a „számviteli politika” fogalmát olyan integrált rendszertként kell értelmezni, amely egy vállalkozás által elfogadott és alkalmazott elvek, módszerek, eljárások, eszközök, megállapodások és gyakorlatok összességéből áll, figyelembe véve a vállalkozás tevékenységének sajátosságait és az általánosan elfogadott szabványokat, a számviteli elszámolások, a pénzügyi kimutatások elkészítése és bemutatása során. A cikk hangsúlyozza, hogy a számviteli politikát több szinten kell szabályozni: államközi, állami, ágazati és egyéni gazdálkodó egységek szintjén. Megállapítást nyer, hogy sem nemzeti, sem nemzetközi szinten nincs olyan külön standard, amely kifejezetten szabályozná a vállalkozás számviteli politikáját. A cikk a számviteli politika hazai és nemzetközi szabályozási és jogi támogatását ismerteti. A tanulmány összehasonlító elemzést mutat be a vállalat számviteli politikájának főbb fogalmairól IAS és GAAP szerint. A kutatás eredményeit a vállalkozások vezetői és főkönyvelői használhatják.

Резюме. Динамічний розвиток ринкових відносин в Україні, адаптація національної облікової системи до міжнародних стандартів, наявність підприємств різних форм власності сприяють підвищенню вимог внутрішніх і зовнішніх користувачів до якості облікової інформації, яка стосується фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання задля підвищення рівня рентабельності і конкурентоспроможності компанії, що, у свою чергу, належним чином не може бути представлено без раціональної організації обліку, необхідною умовою якого є розроблення облікової політики підприємства. У статті досліджено питання теоретичних основ облікової політики підприємства з врахування національних і міжнародних аспектів. Проведений огляд літературних джерел підтверджує актуальність дослідження та вказує на необхідність вивчення праць науковців з метою визначення особливостей облікової політики з врахуванням національної практики і міжнародного досвіду для подальшого її застосування у системі управління підприємством. Проаналізовано морфологічну декомпозицію дефініції «облікова політика» на основі працювань вітчизняних та іноземних науковців. Виокремлено основні базові категорії, які лежать в основі тлумачення терміну «облікова політика»: сукупність, система, інструмент, домовленості й практика. На основі проведеного дослідження запропоновано під терміном «облікова політика» розуміти цілісну систему, яка складається із сукупності принципів, методів, процедур, інструментів, домовленостей та практик, які прийняті та використовуються підприємством, враховуючи особливості його діяльності та загальноприйняті стандарти для ведення бухгалтерського обліку, складання й подання фінансової звітності. Наголошено на необхідності регулювання облікової політики на декількох рівнях: міждержавному, державному, галузевому і рівні окремого суб’єкта господарювання. Визначено, що окремого стандарту, який би конретно регулював питання облікової політики підприємства, немає ні на національному, ні на міжнародному рівні. Охарактеризовано нормативно-правове забезпечення облікової політики на національному та міжнародному рівнях. Здійснено порівняльний аналіз основних понять облікової політики підприємства згідно МСБО та GAAP. Результати дослідження можуть бути використані керівниками та головними бухгалтерами підприємсв.

Abstract. The dynamic development of market relations in Ukraine, the adaptation of the national accounting system to international standards, the presence of enterprises of various forms of ownership contribute to increasing the requirements of internal and external users for the quality of accounting information regarding the financial and economic activities of business entities in order to increase the level of profitability and competitiveness of the company, which, in turn, cannot be properly represented without a rational organization of accounting, a necessary condition of which is the development of the company's accounting policy. The article examines the issue of the theoretical foundations of the company's accounting policy, taking into account national and international aspects. The review of literary sources confirms the relevance of the research and indicates the need to study the works of scientists in order to determine the features of the accounting policy, taking into account domestic practice and world experience for its further application in the enterprise management system. The morphological decomposition of the definition of "accounting policy" is analyzed based on the works of domestic and foreign scientists. The main basic categories that form the basis of the interpretation of the term "accounting policy" are highlighted: totality, system, instrument, contracts and practice. On the basis of the conducted research, it is suggested that the term "accounting policy" should be understood as a complete system consisting of a set of principles, methods, procedures, tools, agreements and practices adopted and used by the enterprise, taking into account the peculiarities of its activity and generally accepted standards of accounting, compilation and submission of financial statements. The need to regulate the accounting policy at several levels is emphasized: interstate, state, industry, and the level of a separate economic entity. It was determined that there is no separate standard that would specifically regulate the accounting policy of the enterprise, neither at the national nor at the international level. The regulatory and legal support of accounting policy at the national and international levels is characterized. A comparative analysis of the main concepts of the company's accounting policy in accordance with IAS and GAAP was carried out. The results of the research can be used by managers and chief accountants of enterprises.
Теоретичні основи облікової політики підприємства: вітчизняний та міжнародний аспекти
Theoretical basics of the accounting policy of enterprises: domestic and international aspects
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/5
Keywords: számviteli politika; vállalkozás; számvitel; pénzügyi beszámolás; nemzeti számviteli standardok; IFRS; IAS; облікова політика; підприємство; облік; фінансова звітність; НП(С)БО; МСФЗ; МСБО