Konduktív fejlesztési lehetőségek Kárpátalján a pandémia és a geopolitikaiproblémák tükrében - Matos László (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A Semmelweis Egyetem Pető András Kara 2014 óta folyamatosan biztosít konduktív fejlesztést a kárpátaljai központi idegrendszeri sérült gyermekek és felnőttek számára. A fejlesztés helyszíne a Beregszászi Máltai Szeretetszolgálat Központjában van. 2020-ig a budapesti konduktorok kiutazásával, személyes jelenléttel, 3 hetes intervallum fejlesztés keretében valósult meg mindez. A 2020 tavaszán bekövetkezett pandémia, majd a 2022-ben kezdődő orosz – ukrán háború alapvető változásokat követelt a már jól működő rendszerben. A megoldásmódok, melyeket a Pető András Kar és a Beregszászi Máltai Szeretetszolgálat felkínált, az alábbiak voltak: • online fejlesztés megvalósítása Budapestről, konduktori irányítással az érintett család otthonában, egyénileg, • online fejlesztés ugyanilyen módon, de csoportos jelenléttel, • online fejlesztés a Máltai Szeretetszolgálat központjában, csoportos formában, valamint • Budapestre utazás a Pető Intézetbe, ahol a konduktor szakemberek 3 héten át fejlesztették a gyermekeket. Az előadás szót ejt a jövőbeni lehetőségekről, tervekről, melyeket komolyan befolyásol a geopolitikai helyzet.

Abstract. Since 2014, the Pető András Faculty of Semmelweis University has been providing ongoing conductive development services for children and adults with central nervous system disorders in Transcarpathia. Until 2020, this was done through a 3-week interval development programme with the personal presence of conductors from Budapest. The pandemic in the spring of 2020 and the Russian-Ukrainian war in 2022 required fundamental changes to an already well-functioning system. The solutions offered by the András Pető Faculty and the Maltese Relief Service in Berehovo were as follows: • online development from Budapest, with the guidance of a conductor, in the home of the family concerned, individually, • online development at the Maltese Relief Service headquarters, in a group setting, and • a trip to Budapest to the Pető Institute, where the children were developed for 3 weeks by conductor specialists. Future plans - influenced by the current geopolitical situation are as follows: • continuation and expansion of interval conductive development in Transcarpathia, • practice area in the Maltese Charity Service Centre: permanent and functioning of early childhood, pre-school, school, and adult groups.
Conductive development opportunities in Transcarpathia in the light of the pandemic and geopolitical problems
Keywords: konduktív pedagógia; geopolitikai problémák; pandémia