Gyermek- és ifjúsági irodalom a kárpátaljai magyar anyanyelvi nevelésben. A felhasználás lehetőségei - Ráti Emese; Раті Емеше (Filológia tanszék, 2021)
A tantervírás és a tananyag tartalmának megtervezése folyamatosan napirenden lévő kérdés, tanévről tanévre. Jelenleg folyamatban van egy új 5-9. osztályos irodalom tanterv készítése. Valószínűleg ez is fog majd néhány változtatást tartalmazni az eddigiekhez képest, már csak az óraszámok okán is, mivel az kisebbségi oktatásban csökkentették az anyanyelvi órák számát. A tantervkészítés dilemmája kisebbségi helyzetben a munkában felsorolt és nevesített tantárgy-pedagógia és gyermekirodalmi dilemmákon túl bővül még egy szegmenssel: mihez igazodjon a helyi magyar közösség? Kövesse a magyarországi mintát, vagyis a NAT-ban foglalt követelmények mentén képzelje el a kárpátaljai magyar iskolák tantervét, vagy saját, specifikus, a helyi közösség és a kárpátaljai magyar irodalom igényeit és jellemzőit jobban domborítsa ki. Mind a kettő mellett és ellen is hozhatók fel érvek, ami egy másik munka témája lehetne. Meg lehet-e találni az arany középutat a tantervkészítésben oly módon, hogy a munkában megfogalmazott tantárgy-pedagagógiai alapvetések (emellett az olvasóvá nevelési célok, az identitás alakítása az irodalom által) megvalósuljanak? A munkában található javaslataimmal efelé a lehetséges arany középút felé próbáltam előremutatni. Magiszteri munkám a szerkezetileg a következőképpen épül fel: elsőként felkutattam és feldolgoztam a témához szükséges szakirodalmat, és megvizsgáltam a kárpátaljai magyar tannyelvű általános és középiskolák számára készített irodalom tantervet, utolsóként pedig elkészítettem a kárpátaljai magyar iskolák középiskolai osztálya számára egy alternatív irodalom tantervet. A dolgozat hat fő részre tagolódik. Az első részben a bevezetés, a téma felvezetése található, valamint a munkám tárgyának és céljának meghatározása. Majd a témához kapcsolódó szakirodalom feldolgozása következik, ahol megvizsgáltam a gyermekirodalom fogalmát, tanulmányoztam, milyen a jó gyermekirodalmi alkotás, és hogy hogyan kapcsolódik a gyermekirodalom és az anyanyelvi nevelés, valamint áttekintettem a magyar tantervpolitika és tantervkészítés történetét. A második részben megvizsgáltam a gyermekirodalom anyanyelvi nevelésben betöltött szerepét, és a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák számára készített irodalom tantervelemzés során megfigyeltem hogyan jelenik meg a kárpátaljai magyar általános és középiskolák 5-11. osztályos tananyagtartalmában a gyermekirodalom. A harmadik fejezetben a javaslatot tettem a középiskolai osztályok irodalom tantárgy tantervének megreformálására két általam készített alternatív irodalom tantervvel. A munka végén található a magyar és ukrán nyelvű összefoglalás, valamint a felhasznált szakirodalom jegyzéke.
Дитяча та юнацька література в освіті рідною мовою на Закарпатті. Можливості їх використання
Keywords: gyermekirodalom; ifjúsági irodalom; anyanyelvi nevelés