A számviteli rendszer az elmúlt 50 év tükrében - Budai Eleonóra; Елеонора Будаі (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"RIK-U" Kft., 2019)
A számviteli rendszer modelljének felvázolása lehetővé teszi az adott rendszert a környezetéből érő hatások és az azt okozó hatótényezők beazonosítását, illetve a rendszerben bekövetkező változások meghatározását. 2007-ben a vizsgálat alapját képező „komplex számviteli rendszer modell” felállításra került. Ez képezte az alapját és adta a keretét egy azóta is tartó kutatási folyamat elindításának. A tanulmányban a kutatási folyamat egy olyan részét kívánom bemutatni, amelyben arra kerestem a választ, hogy Magyarországon az elmúlt 50 év során milyen változás következett be a komplex számviteli rendszert alkotó elemekben, mi indukálta ezeket a változásokat, mi vezetett a jelenlegi rendszer kialakulásához, és a jelenlegi helyzet milyen jövőképet vetít elénk. Több éve tartó kutatás összefoglalásaként az egyes rendszert alkotó elemekkel kapcsolatosan tett megállapítások és a számvitel komplex rendszerében bekövetkezett változások rendszerezett bemutatására vállalkozik a tanulmány.

Резюме. Окреслення моделі системи бухгалтерського обліку дає змогу виявити ефекти середовища та вплив факторів на систему, а також виявити зміни в самій системі. У 2007 році була побудована «комплексна модель системи обліку», що покладена в основу дослідження. Це послужило основою для започаткування багаторічного дослідницького процесу. У цій роботі представлено частину дослідження, яка повинна дати відповідь на те, що змінилося в Угорщині за останні 50 років в елементах комплексної системи обліку, що спричинило ці зміни, що призвело виникнення діючої системи та які перспективи розвитку. Як підсумок багаторічної дослідницької роботи, наукова стаття представляє результати систематичного дослідження кожного елемента системи та змін комплексної системи обліку.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/02/limes-2019_tom-vi_vi-evfolyam.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008405
Keywords: komplex számviteli rendszer modell; gyakorlat; oktatás; szabályozás; kutatás