A cickafark (Achillea) fajok erőforrásainak felmérése Visk község területén (Huszti járás) - Imre Alexandra; Імре Олександра (Biológia és Kémia Tanszék, 2024)
A növényekkel való gyógyítás, a fitoterápia, az emberiség történetének legősibb idejéből ered, s az évezredek folyamán összegyűlt értékes tapasztalatok ma is felhasználhatóak. Az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerülnek a különböző alternatív gyógymódok, köztük a természetgyógyászat is. Az Achillea nemzetségnek sok faját felhasználják a gyógyászatban. Az Achillea nemzetségben tartozó fajok drogjainak a gyógyászati felhasználása régi hagyományokon alapszik, s napjaink modern fitoterápiájában is megállja a helyét. A drogjai és kivonatai többek között gyulladáscsökkentő, görcsoldó, emésztésserkentő, epehajtó, fertőtlenítő teakeverékek valamint a különböző gyógytermékek alkotói. Az Achillea fajok legismertebb és egyben a leggyakoribb képviselője Európában a Közönséges cickafark (Achillea millefolium) és a Mezei cickafark (Achillea collina Becker), amelyek már régóta, hagyományosan is használt gyógynövényfajok.
Дослідження ресурсів різних видів Деревію (Achillea) на території смт. Вишково (Xустський район)
Keywords: cickafark (Achillea); erőforrás felmérés; cönológiai vizsgálat; gyógynövény