Néprajzi csoportok, tájak, szigetek (Magyarország határain belül és túl) - Kész Barnabás; Кейс Борнобаш; Kész Margit; Кейс Маргаріта (Termini Egyesület-II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
A Kárpát-medence egy nagy földrajzi régió, melyet kisebb régiókra, nagy- és kistájakra oszthatunk fel. A földrajzi régiótól meg kell különböztetni a néprajzi régiót, amely egy-egy viselethez, népcsoporthoz (például matyó) vagy egy-egy foglalkozáshoz (például Bugacpuszta) tartozik. A régióhoz hasonlóan nincs egységes értelmezése a táj, tájegység fogalmának sem. Ugyanis lehet azt nyelvjárás, földrajzi és néprajzi alapon meghatározni (például a Palócföld), de lehet néhány jellegzetes település (például az alföldi Háromváros), természeti, néprajzi, történelmi adottságok (például Őrség) alapján beszélni egy tájegységről.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/08/karpat_medence_foldrajza_e-kiadvany.pdf
Keywords: néprajzi csoportok; tájak; etnikai csoportok