"Ánizs-izsóp project" gyakorlati megvalósítása informális oktatás keretein belül - Gál Petra Auguszta; Гал Петра Аугуста (Biológia és Kémia Tanszék, 2023)
Munkánk során első lépésként irodalmi kutatást végeztünk. Nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy feltárjuk az általunk választott növény – Agastache foeniculum- főbb jellemzőit, felhasználását, termesztéstechnológiáját, illetve annak kiterjedési területét Ukrajnán belül. A módszer kiválasztása után megtörtént az elméleti anyag felkutatása, a módszer fontosabb pontjainak feltárása. Választásunk során kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy olyat válasszunk, amely újszerű és nem mindennapi élményt nyújt. Különlegessége és fontossága abban rejlik, hogy általa lehetőséget teremthetünk a diákoknak arra, hogy kilépjenek a hagyományos oktatási keretek közül, mely tanárközpontú és inkább a tananyag teljes átadására koncentrál. Ezzel ellentétben a választott módszer lehetővé teszi, hogy a diákok új, izgalmas módon ismerkedjenek önmagukkal, a tananyaggal és annak alkalmazásával. Ez hozzájárulhat a motivációjuk és érdeklődésük fokozásához, segíthet abban, hogy a tanulás élményközpontú legyen, nagymértékű önállóságot tesz lehetővé, a tananyag pedig élettapasztalatokra, érdeklődésre épül és egy probléma teljes körbejárásával teszi lehetővé a felmerülő problémák megoldását. A tanítás egyik legnehezebb feladata válik ezzel megvalósíthatóbbá: a diákok kíváncsivá válnak, kitűzhetnek önálló tanulással kapcsolatos célokat, megváltozhat a viszonyuk a korábbi unalmasnak mondható tanulás iránt, úgy, hogy akár önbizalomra, önismeretre tesznek szert. Korábban megfogalmazott céljainknak eleget téve, megterveztünk egy programtervet, mely felhasználható lehet informális oktatás keretein belül. Az Ánizsizsóp- ismeretlen mégis egyedi! című foglalkozás tervezés során művészeti és tudományos projekmódszert ötvöztünk, ezáltal fejlesztve a diákok művészi és kreatív készségeit, illetve információszerzés és feldolgozás képességeiket is egyaránt. Összefoglalásként kiemelném, hogy bár fontos az, hogy a diákok elsajátítsák a tananyag nagyrészét, mégis a jelenlegi fejlődő világban, fontos innovatív, interaktív módszereket is alkalmazni. Ezek mindenképp hozzájárulnak a diákok gyakorlati készségeinek fejlődéséhez, kreativitásuk kibontakoztatásához, és ahhoz, hogy ne csak megtanulják a tudásanyagot, hanem alkalmazni is tudják azt a való életben. Hatékonysága nagymértékű előkészületet is igényel, ez azonban csekély ahhoz képest, mennyi mindent tanulhat belőle egy benne részt vállaló diák.
Практичне впровадження "проєкту Агастаче" в рамках інформального навчання
Keywords: Ánizsillatú izsópfű; projekt foglalkozás; tanulási színterek; informális oktatás; Ánizs-izsóp project