A többnyelvűség jót tesz az üzletnek. Egy nyelvi tájkép kutatás eredményei a kelet-szlovák–magyar határrégióban - Hires-László Kornélia; Гіреш-Ласлов Корнелія; Horzsa Gergely; Letenyei László (Magyar Kommunikációtudományi Társaság, 2020)
Az egynyelvű/többnyelvű feliratok kérdése a Kárpát-medencében sokáig nemzetiségi politikai diskurzusok tárgya volt. A téma átpolitizáltsága ritkán tette lehetővé, hogy kellő figyelem jusson a többnyelvű feliratok gazdasági vonatkozásaira. Jelen tanulmány e hiány pótlására tesz kísérletet. A szlovák-magyar határrégió keleti felén zajló terepmunkára alapozva, megpróbáltuk mérhetővé tenni, hogy a két- és többnyelvű feliratok mennyiben járulhatnak hozzá a turizmus és a vendéglátóipar sikerességéhez.

Abstract. The issue of monolingual/multilingual inscriptions in Central Europe has been the subject of political discourses on national minorities for some time. The political contentiousness of the topic has rarely allowed researchers to dedicate enough attention to the economic aspects of multilingual inscriptions. The present study makes an attempt to remedy this deficiency. Based on fieldwork in the Eastern part of the Slovakian-Hungarian borderland, we measure the benefit of bi- and multilingual inscriptions in the tourism and hospitality sector.
Multilingualism is good for the business. Results of of linguistic landscape research in the Eastern part of the Hungarian-Slovakian borderland
https://communicatio.hu/jelkep/2020/4/tartalom.htm
Keywords: többnyelvűség; szlovák-magyar határrégió; üzleti antropológia; feliratok; kétnyelvű kommunikáció