A szerelem reprezentációja Gárdonyi Géza két regénye alapján - Molnár Dominika Lívia; Молнар Домініка Лівія (Filológia tanszék, 2021)
Szakdolgozatom megírásával bővebben megismerkedtem Gárdonyi Géza életével, ami azért volt fontos egyrészt, mert ő írta az általam érdekelt két regényt, másrészt pedig kiderült, hogy életében megfigyelhető a pálfordulás, elidegenedés az emberektől. Regényei olvasása során mégis azt vesszük észre, hogy ennek ellenére olyan gazdagon tudja leírni az emberek személyiségét, az elmúlt korokat, egyes helyzeteket, mint kevesen abban az időben. Véleményem szerint ezek miatt lehet az, hogy regényei máig nagy hatással lehetnek az olvasókra. Művei közül A láthatatlan ember és az Isten rabjai c. regényeivel foglalkoztam bővebben. Az érdekes cselekmény mellett legjobban a szerelem bemutatására fókuszáltam. Szerettem volna megtudni, hogy Gárdonyi történelmi regényeibe hogyan szövi bele a szerelmi szálakat, milyen tulajdonságokkal ruházza fel a szereplőket. Ezáltal azt is megtudtam, hogy a régi korokban mennyire befolyásolta az embereket társadalmi rangjuk a párválasztásban. Munkám végére minden kérdésemre választ kaptam, amit igyekeztem legjobb tudásom szerint leírni. Célom megvalósulásához elegendő szakirodalomra tettem szert, melyekkel munkám kezdetén ismerkedtem meg. Elsősorban a fentebb említett két regénnyel, melynek elolvasása mindennek az alapját képezte. Mindkét regényben nagy hangsúlyt fektet az író a szerelem érzésének, gondolatának bemutatására. Egyes részeket igyekeztem kiemelni annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb részletességgel tudjam bemutatni mindazon cselekedeteket és érzéseket, melyek munkám szempontjából legjobban érdekeltek. Azért találtam fontosnak a történetet bőven kibontani, hogy ezáltal meg tudjuk érteni a két szerelem körülményeit, hogy mi volt a háttere annak, hogy nem teljesülhetett és mi adhatott mégis reményt Jancsinak és Zétának. A regények és a szereplők személyisége között némi hasonlóságot véltem felfedezni, melyre egy külön alfejezetet szántam. Itt bővebben ismertettem a cselekmények meghatározó alakjait, kibontottam személyiségük legfőbb vonásait. Bemutattam azokat az okokat, melyek miatt nem valósulhatott meg a szerelem egyik regényben sem. Végezetül a szerelem lehetetlenségével foglalkoztam más irodalmi regényeket is számba véve, hiszen sok regényben felelhető a beteljesületlen szerelem bemutatása. Tanulságos volt olvasni, hogy milyen körülmények vezetnek ahhoz, hogy egy nagy szerelem beteljesüljön, elmúljon. Gárdonyi két regényét is ez teszi izgalmassá, holott az olvasó talán az első fejezetből sejti, hogy nem jöhet létre a főhősök között szerelmi kapcsolat, mégis a Zétában és Jancsiban található remény és küzdés által az olvasó is reménykedik a boldog végben.
Зображення кохання на основі двох романів Гейзи Гардоні
Keywords: Gárdonyi Géza; szerelem; A láthatatlan ember; Isten rabjai