Tények, adatok a kárpátaljai magyarok nyelvtudásáról - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (Intermix Kiadó, 2009)
Ma Kárpátalján nincs igazi közös nyelv: egyetlen olyan nyelv sincs, melyet – kortól, iskolázottságtól, lakóhelytől és nemzetiségtől függetlenül – mindenki ismerne a régióban. A kárpátaljaiak nyelvtudása (vagy inkább: nem tudása) elsősorban nem oktatási, nyelvpedagógiai vagy módszertani kérdés, hanem sokkal inkább nyelvpolitikai.
http://epa.oszk.hu/00500/00595/00031/pdf/EPA00595_Egyutt_2009_3.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008714
Keywords: Kárpátalja; kárpátaljai magyarok; nyelvtudás