Вдосконалення обліку амортизації нематеріальних активів - Шепель І.; Sepely I. (ФОП Сабов А. М., 2019)
Резюме. Одне з центральних місць у сукупності питань, пов’язаних з обліком досліджуваної економічної категорії займає питання обліку амортизації нематеріальних активів. Вивчаючи питання необхідності амортизації об’єктів нематеріальних активів за літературними джерелами та нормативами нами виділено дві групи: - нематеріальні активи, які безумовно підлягають амортизації, мають задовольняти такі умови: належать підприємству; корисність від них обмежена у часі законодавством України або умовами відповідного ліцензійного договору. В АПК ними можуть бути об’єкти авторського права (комп’ютерні програми, бази даних), об’єкти промислової власності (винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин) та інші об'єкти прав; - нематеріальні активи, по яких не має єдиних думок про те, чи повинна нараховуватись амортизація по них. Головне заперечення проти нарахування амортизації наступне: якщо вартість нематеріальних активів не знижується протягом часу, значить вона постійно підтримується за рахунок відповідних витрат. Відбувається повторний рахунок: з однієї сторони нараховується амортизація на придбану вартість цих активів, з іншої сторони, відбуваються витрати на підтримку цієї вартості. Існуюча практика амортизації таких об’єктів прав в світі достатньо різнобічна і не має єдиних думок про те, чи повинна по них нараховуватись амортизація, а будь-які міжнародні стандарти досі ще невідпрацьовані.
Az immateriális javak értékcsökkenésének számvitele
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00007679
Keywords: нематеріальні активи; амортизація; облік