Транскордонне співробітництво як інструмент європейської інтеграції та розвитку туризму в Україні: приклад програми HUSKROUA ENI CBC 2014–2020 - Торпоі Йосип; Tarpai József (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Резюме. У статті проаналізовано значення транскордонного співробітництва для процесу європейської інтеграції України на прикладі реалізації програми HUSKROUA ENI CBC 2014–2020. Розкрито основні цілі та тематичні напрями програми, структуру фінансування, масштаби залучення українських партнерів, а також виклики, з якими стикалась програма, зокрема пандемія COVID-19 та повномасштабна війна Росії проти України. Акцент зроблено на потенціалі прикордонних регіонів, особливо Закарпатської області, у контексті зміцнення зв’язків з країнами-членами ЄС та розвитку туризму. Методи дослідження включають аналіз нормативно-правових документів, статистичних даних програми та порівняльну оцінку результатів. Результати статті можуть бути використані для вдосконалення державної політики транскордонного співробітництва та регіонального розвитку.

Abstract. The article analyzes the importance of cross-border cooperation for the European integration of Ukraine through the example of the HUSKROUA ENI CBC 2014–2020 programme. The main objectives and thematic directions of the programme are revealed, along with the structure of financing, the scope of Ukrainian partners’ involvement, and the challenges faced, particularly the COVID-19 pandemic and the full-scale war waged by Russia against Ukraine. The emphasis is placed on the potential of border regions, especially the Zakarpattia region, in strengthening ties with EU member states and achieving tourism development. The research methods include the analysis of legal documents, programme statistics, and comparative evaluation of the results. The findings can be used to improve state policy in cross-border cooperation and regional development.
Cross-border cooperation as a tool for european integration and tourism development in Ukraine: the case of HUSKROUA ENI CBC 2014–2020
https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/issue/view/6
Keywords: транскордонне співробітництво; туристичні проєкти; європейська інтеграція; регіональний розвиток; програма HUSKROUA; прикордонні регіони; ENI CBC