A Kárpátaljai Református Egyház az 1956. évi forradalom idején. Iratok a szovjet állami Vallásügyi Tanács archívumából 1956–1957 - Seres Attila („RIK-U” Kiadó, 2017)
A magyar történeti irodalomban örvendetes módon egyre jobban gyarapodik azon publikációknak a száma, amelyek a II. világháború után a Szovjetunió területéhez csatolt Kárpátalján élő magyar ajkú református közösség történetének fontos részleteit mutatják be a háborútól egészen a rendszerváltásig húzódó, a hívő reformátusság számára az ateista filozófiájú állammal szembeni kiszolgáltatottsággal övezett történelmi periódusban.47 Bár minden bizonnyal a teljes korszak egyháztörténeti szempontú egzakt periodizációja még hátravan, talán nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy a teljes kárpátaljai régió 1944– 1945 és 1948–1949 közötti sztálini hatalmi konszolidációját és politikai integrációját követően a magyar nemzetiségű hívő rétegek számára, különböző okokból, a legkiélezettebb szituációt éppen az 1956. évi magyarországi forradalom és annak hatása jelentette.

Abstract. The paper is aimed to present some newly founded Russian archival sources on the history of the Hungarian Reformed Church in Carpatho-Ukraine in the time of the Hungarian revolution in 1956. All sources were written in Russian language and all of them are housed in the State Archives of the Russian Federation. Russian documents are published in Hungarian translation. The so called Soviet State Committee of Religions and Cults was founded in 1944 as a state office for controlling the activity of all confessions in the USSR besides the Russian Orthodox Church. It had a huge representative net system all over the Soviet Union, especially in territories which were inhabited by catholics, protestans, muslims etc. Its representative in Carpatho-Ukraine, M. F. Rasputyko made some important reports about the influence of the Hungarian revolution between Hungarian Reformed people in Carpatho-Ukraine.
The Transcarpathian Reformed Church in the period of the revolution 1956. documents from the archives of the soviet state committee of religions 1956–1957
https://kmf.uz.ua/hu/kiadvanyaink/hadifogsag-malenkij-robot-gulag-karpat-medencei-magyarok-es-nemetek-elhurcolasa-szovjetunio-hadifogolyes-kenyszermunkataboraiba-1944-1953/
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00004138
Keywords: Kárpátaljai Református Egyház; 1956. évi forradalom; Szovjet Állami Vallásügyi Tanács Archívuma