Az orosz és ukrán kölcsönszavak kárpátaljai magyar nyelvjárásokban való elterjedtségéről és alakváltozatainak létrejöttéről - Gazdag Vilmos; Газдаг Вільмош („RIK-U” Kft., 2018)
A korábbi vizsgálatok eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy a kárpátaljai magyar nyelvű lakosság körében az orosz/ukrán lexikai elemek használata a szókészleti gyarapodás egyik jelének tekinthető, hiszen a megkérdezettek válaszai alapján az adott tárgyak nevének az anyanyelvi és a kölcsönszói megfelelői egyaránt használatosak [6, 49. o.]. Emellett azonban érdemes figyelmet szentelni annak is, hogy milyen sokféle módon is rögzülhetnek ezek a szavak a nyelvhasználatunkba. Jelen írás keretein belül ezt próbáljuk meg nagyvonalakban felvázolni.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2018/11/Multicult-Diversity_Book-of-Abstracts_23-10-2018.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006453
Keywords: orosz kölcsönszavak; ukrán kölcsönszavak; Kárpátalja; magyar nyelvjárások