IRIS – Digitális oktatásszervezés a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán - Dudás János; Дудаш Іван; Holovács József; Головач Йожеф; Rácz Béla; Рац Адальберт; Rats Adalbert (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
Az oktatási folyamat sikeres szervezésében és ellenőrzésében napjainkban elengedhetetlenek az információs-kommunikációs technológiák (IKT) [1]. Az IKT-eszközök használata az oktatásban felmerülő adminisztrációs feladatokat jelentősen megkönnyítik, sok esetben automatizálni tudják. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola esetében a digitalizációs igény a Covid–19-járvány elterjedésének következtében kapott kiemelt szerepet. A korlátozások miatt egyértelművé vált a távolról elérhető, könnyen kezelhető adminisztrációs rendszerek előnye. Figyelembe véve a tényt, miszerint minden felsőoktatási intézmény szervezeti és strukturális felépítése különböző, kijelenthető, hogy egységes, minden oktatási intézményben használható rendszer kiépítése nem lehetséges. Ezt alátámasztja az is, hogy a TechExpert kijevi informatikai vállalat, amely felsőoktatási intézmények tevékenységének automatizálásával is foglalkozik, nem univerzális rendszereket fejleszt, hanem minden intézmény számára egyedi megoldást javasol. Az adminisztrációs feladatok megoldására a TechExpert a Microsoft SharePoint Server (SharePoint Online) és a Moodle, valamint ezeknek más Microsoft-termékekkel való integrációját alkalmazza [2]. Ennek hatására 2022-ben a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is egy saját tervezésű információs rendszer kezdett el működni IRIS néven.
Keywords: IRIS; oktatásszervezés; II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola