A felszín alatti vizek minőségének és a vízminőség változásának vizsgálata Nagydobrony (Ungvári járás) területén - Mezei Alexandra; Мезеі Олександра (Biológia és Kémia Tanszék, 2022)
Kutatásunk célja volt Nagydobrony község felszín alatti vizeinek vizsgálata és azok értékelése ivóvízfogyasztás szempontjából, valamint a 2018-2020 év közötti kutatás során kapott eredmények összehasonlítása. A méréseink alapján megállapítottunk, hogy Nagydobrony felszín alatti vizeinek nitráttartalma nagyon változatos értékeket mutat. A fúrt kutaknál legtöbb esetben a megengedett határértékhez közeli és jóval afölötti értékeket kaptunk. Az ásott kutakban a nitrát tartalom a vizsgált minták esetében a megengedett határérték alatt van, kivételt ez alól az A11-es vízminta. A fúrt kutak nitráttartalma átlagosan magasabb, mint az ásott kutak esetében. A 2018-as és a 2019-es év vizsgálatai eredményeit összehasonlítottunk, az október, november, decemberi hónapokat, illetve a 2019-es és a 2020-as januári hónapokat. Ennek tekintetében a 2018 és 2019 októberi hónapjában hatalmas változásokat tapasztaltunk a vizsgált vízminták nitrát tartalmát illetően. A többi hónap esetében is tapasztaltunk kisebb nagyobb változásokat. Kiemelkedően magas értéket kaptunk az A9-es minta 2019 decemberében és 2020 januárjában nitráttartalom szempontjából. A vizsgált vízminták kémhatásának tekintetében nem tapasztaltunk jelentős változásokat. Csekély változások történtek ugyan, azonban a mért értékek minden esetben a fogyasztásra javasolt tartományba estek. A két év adatsorának összehasonlítás során sem tapasztaltunk nagyobb változásokat a két év vizsgálatai során kémhatás szempontjából. Ami a vizek elektromos vezetőképességét illeti, változatos értékeket kaptunk, ugyanakkor minden mért érték a fogyasztásra ajánlott maximális értéktől jóval alacsonyabb. Kiemelkedően magas értéket kaptunk az A11-es minta októberi és januári mérése során. Az összehasonlítás következtében jelentősebb változásokat nem tapasztaltunk, kivéve az A14-es minta esetében, ahol 2019 októberében és decemberében csökkent a víz elektromos vezetőképessége, valamint az A11-es minta októberi hónapjában, amikor szintén csökkent. Az A2-es minta esetében viszont növekedést tapasztaltunk 2018 októberéhez képest a víz elektromos vezetőképességének értékét illetően. Amit a vizsgált vízminták teljes keménységével kapcsolatban elmondhatunk, az sajnos nem túlságosan biztató Nagydobrony lakosaira nézve. Csupán három minta estében tapasztaltunk közepesen kemény vizet, a többi vizsgált minta teljes keménysége a kemény vagy a nagyon kemény kategóriába esik. Az A9-es minta esetében kaptunk a legmagasabb értékeket (56,22 °d), valamint kiugró értéket kaptunk az A7-es minta októberi hónapjában (47,95 °d) a mintavételi pont más hónapjaiban mért értékeihez képest. A 2018-as és a 2019-es év összehasonlítása során az októberi mérések eredményei teljesen különbözőek. A november, december és januári hónapok eredményei viszont hasonlóak, viszont a 2019-es eredmények magasabb értéket mutatnak. Az eredmények kiértékelése során elvégeztük párosított t-próbát a mért paraméterek különböző éveinek azonos hónapjaiban. Elsőként megnéztük a vizsgált vízminták nitrát tartalmának tekintetében a 2018 és 2019- es évi mérések alapján van-e szignifikáns különbség ásott és fúrt kutakban. A fúrt kutakban szignifikáns különbséget állapítottunk meg (p<0,05), tehát statisztikai szempontjából valós különbséget kaptunk. Ezt követően megnéztük a vizsgált vízminták nitrátkoncentráció változását havi bontásban. Megfigyeltük, hogy 2018-2019-es évek októberében és novemberében volt szignifikáns különbség az adatsorok között, 2018 és 2019-es évek decemberében viszont csak majdnem kaptunk szignifikáns különbséget, azaz, statisztikailag is jelentős volt a különbség, ugyanakkor némileg elmaradt a szignifikancia szint alsó határától. Ami a 2019-2020-as évek januári hónapját illeti, nem kaptunk szignifikáns különbséget a két adatsorunk között. Kémhatás tekintetében a 2018 és 2019-es évben megvizsgált összes paraméter ásott és fúrt kutakban kapott eredmények alapján nem kaptunk szignifikáns különbséget. A kémhatást illetően szintén kivetítettük havi bontásban a két vizsgálati év eredményeit párosított t-próbára, mely során csak a 2018-2019-es év novemberi hónapjaiban kaptunk szignifikáns különbséget a két adatsor között. Elektromos vezetőképesség tekintetében szintén elvégeztük a párosított t-próbát. Nem állapítottunk meg szignifikáns különbséget az elektromos vezetőképesség tekintetében a két év azonos időszakaira nézve, sem az ásott, sem pedig a fúrt kutak esetében. A többi paraméterhez hasonlóan a vizsgált vízminták teljes keménységét illetően is elvégeztük a t-próbát. Ennek tekintetében azt a következést vonhatjuk le, hogy van szignifikáns különbség a vizsgált vízminták teljes keménységének tekintetében a két év azonos időszakaira nézve (p0,05). Az ásott kutakban nem tapasztaltunk szignifikáns különbséget, azonban a fúrt kutak esetében szignifikáns különbséget kaptunk. Megállapítottuk, hogy a kutatás során megmintázott ásott kutak vizének minősége — több vizsgált paramétert figyelembe véve — nem különbözik jelentősen a fúrt kutakból nyert vizek minőségétől. Ennek okát abban látjuk, hogy az ásott kutak mélysége sem különbözik jelentősen a fúrt kutak mélységétől. Munkánk során a vízminőségvizsgálat eredményeit térképen ábrázoltuk, csakúgy, mint az őszi vízmélység alapján becsült talajvíztükör szintjét.
Дослідження показників якості підземних вод та їх змін у с. Велика Добронь (Ужгородський район)
Keywords: Vízminta; az ivóvízkészletek nitrátszennyezése; kémiai vízminősítés; az ivóvíz teljes keménysége; talajvíztükörszint mélysége