Pénzügyi tudatosság mérésének statisztikai módszertana a kárpátaljai fiatalok között végzett kutatásban - Pataki Gábor; Потокі Габор; Gabor Pataki; Hires-László Kornélia; Гіреш-Ласлов Корнелія (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A nemzetközi események értelmezése szinte már lehetetlenné vált a pénzügyek és minimális gazdasági folyamatok ismerete és nyomon követése nélkül. Látható, hogy a globális szinten tapasztalható tendenciák a gazdasági tendenciák függvénye, és ez a jelenség immár átszivárgott az egyéni perspektívák szintjére is, a mindennapi életünk részévé vált. A pénzügyi műveltség napjaikban mondhatni minden egyes szakmában, életformában megjelent, és ezek ismerete nélkül nehéz egyéni életutakat, esetleg háztartások fenntartását tervezni, vagy adott esetben vállalkozásokat üzemeltetni. A mai modern világunkban a pénzügyi műveltség a siker zálogaként jelent meg. Ezt igazolja az OECD országokban folyamatosan végzett felmérések, melyek eleinte csak a felnőtt lakosságot célozták meg, majd a 15 éves fiatalok körében végzett PISA kompetenciaméréséhez is hozzákapcsolták. A tanulmányunkban áttekintettük ezen kutatások eredményeit, illetve más hasonló, a témához kapcsolható elemzést is. Kárpátalján az érettségi előtt álló korosztálynak immár négy éve tartunk gazdaságtudatossági tájékoztatót, és a téma aktualitása miatt ezen előadások relevanciája mindinkább felértékelődött. Látva a fiatalok véleményét a témáról, úgy láttuk, érdemes volna megvizsgálni tudásukat az előadásaink előtt és azt követően. 2024-ben a Magyar Tudományos Akadémia támogatásának köszönhetően elindult a Nemzeti programon belül a Kompetencia – Oktatás – Mérleg – Perspektíva (KOMP) alprogram, és ezen projekt részeként valósult meg mérésünk. Az eredmények alapján azt tapasztaltuk, hogy igen fontos az ilyen tájékoztatók szervezése a fiatalok számára, mert az előadást követően már tudatosabb döntéseket, gazdasági viselkedéseket, meglátásokat láthatunk a fiatalok körében. Tanulmányunkban (1) az elsődleges elemzést közöljük, illetve (2) bővebben írunk a módszerünkről és az eljárás kivitelezéséről; (3) adataink részeredményeit összehasonlítjuk az áttekintésünkben bemutatott korábbi kutatások következtetéseivel. Ez a kutatás utáni gyorsjelentésünk arra szolgál, hogy betekintést adjunk a kutatás menetébe és közreadjuk az elsődleges adatokat, a további elemzésünkben folytatjuk az eredmények kiértékelését, és ok-okozati összefüggésekre keressük a példákat illetve a válaszokat.

Резюме. Розуміння міжнародних подій стало практично неможливим без знання та аналізу фінансових і ключових економічних процесів. Тенденції на глобальному рівні є функцією економіки, і останнім часом ця тенденція поширилася на індивідуальні перспективи, ставши частиною нашого повсякденного життя. Фінансова грамотність є складовою кожної професії та способу життя, і без неї важко спланувати особистий життєвий шлях, вести господарство чи, де можливо, вести бізнес. У сучасному світі фінансова грамотність стала ключем до успіху. Це додатково підтверджено опитуваннями, що проводяться в країнах ОЕСР, спочатку орієнтованими лише на доросле населення, а згодом розширеними для оцінки компетенцій 15-річних за допомогою вимірювань PISA. У цьому дослідженні розглядаються результати цих опитувань і відповідного аналізу. На Закарпатті курси з фінансової грамотності пропонують старшокласникам уже чотири роки, попит і актуальність яких зростає з кожним роком. Враховуючи важливість теми, було прийнято рішення проводити оцінювання знань студентів до та після участі в курсах. У 2024 році за підтримки Академії наук Угорщини в рамках Національної програми було започатковано підпрограму «Компетенція – Освіта – Баланс – Перспектива» (CEBP), у рамках якої проводилося оцінювання фінансової грамотності. Результати свідчать про те, що такі освітні проєкти суттєво впливають на прийняття молодими людьми рішень, економічну поведінку та сприйняття. Це дослідження (1) представляє попередній аналіз, (2) детально описує методологію та впровадження дослідження та (3) порівнює результати з попередніми дослідженнями. Остаточний звіт розглядає загальний процес дослідження та публікує первинні дані, тоді як майбутні аналізи продовжуватимуть оцінювати результати та досліджувати причинно-наслідкові зв’язки.

Abstract. It has become almost impossible to understand international events without being aware of and following financial and basic economic processes. Trends on a global level are a function of the economy, and recently this tendency has extended to individual perspectives, becoming a part of our everyday lives. Financial literacy is a component of every profession and lifestyle, and without it, it is difficult to plan an individual life path, manage a household, or, where applicable, run a business. In today’s modern world, financial literacy has become a key to success. This is further proved by ongoing surveys in OECD countries, initially targeting only the adult population, and later expanding to assess competencies in 15-year-olds through PISA measurements. This study examines the findings from these surveys and related analyses. In Zakarpattia, financial literacy courses have been offered to high school students for the past four years, with demand and relevance growing annually. Given the importance of the topic, the decision was made to evaluate students' knowledge before and after participation in the courses. In 2024, with support from the Hungarian Academy of Sciences under the National Program, a sub-program titled 'Competence – Education – Balance – Perspective' (CEBP) was initiated, under which financial literacy assessments were conducted. Results indicate that such educational programs significantly affect young people's decision-making, economic behavior, and perceptions. This study (1) presents a preliminary analysis, (2) details the research methodology and implementation, and (3) compares findings with previous studies. The final report reviews the overall research process and publishes primary data, while future analyses will continue evaluating results and exploring cause-and-effect relationships.
Статистична методологія вимірювання фінансової обізнаності серед молоді Закарпаття
Statistical Methodology for Measuring Financial Literacy Among Youth in Zakarpattia
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/7
Keywords: kárpátaljai magyar fiatalok; KOMP; pénzügyi tudatosság; mérés; fejlesztés; OECD országok; PISA