Online információs rendszer készítése a felsőoktatási adminisztrációs folyamatok megoldására a KMF példáján - Dudás János; Дудаш Іван (Matematika és Informatika Tanszék, 2022)
Az modern információs társadalmunkban az emberek életére a legnagyobb hatást az információs-kommunikációs technológiák gyakorolják. Ugyanúgy kihatással vannak a munkánkra, a kommunikációnkra, mint a vásárlási szokásainkra vagy akár az oktatásra is. Az oktatási intézmények ezeket a technológiákat felhasználják és alkalmazzák, valamint emellett tanítják is az ehhez kapcsolódó ismereteket [8]. Tehát az információs-kommunikációs technológiák nemcsak a tanulás-tanítási folyamatban játszanak fontos szerepet, hanem megjelennek az oktatási intézmények adminisztrációs folyamatainak a szervezésében és végrehajtásában is. Ezeket a folyamatokat legkönnyebben web alapú rendszerek segítségével lehet kivitelezni, így a szakdolgozat keretein belül a fő célunk egy online információs rendszer készítése az oktatási folyamatok adminisztrálására a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola példáján. Viszont az általunk létrehozni kívánt adminisztrációs platformnak kettős célja van, amiknek a megvalósítását a Covid19 járvány elterjedése miatti lezárások tettek egyre inkább sürgetővé [29]. Célunk egyrészt egy felhasználóbarát felület biztosítása az oktatási intézmény fő adminisztrációs folyamatainak a webes megvalósítására. Másrészt pedig a félév végi értékelések gördülékennyé tétele a távoktatás során, ami kiemelt szerepet játszik, akár az alap- vagy középfokú oktatásban résztvevő diákok [15, 31], vagy akár a felsőoktatásban tanuló hallgatók [20] motivációjának és teljesítményének a megőrzésében is.
Створення онлайн інформаційної системи для адміністрування навчальним процесом для ЗВО на прикладі ЗУІ
Keywords: online információs rendszer; felsőoktatás; adminisztrációs folyamatok; онлайн інформаційна система; вища освіта; процес адміністрування