A GIS oktatásának módszerei és nehézségei krízishelyzetekben - Molnár D. István; Молнар Д. Стефан; Stefan Molnar D. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A modern földrajzoktatásban a geoinformációs rendszerek oktatása egyre nagyobb szerepet kap. Mivel a hallgatók számítógépes ismeretei nem azonos szintűek, fontos, hogy a gyakorlati órák jelenléti oktatásban legyenek megtartva. Azonban a Covid – 19 és az orosz agresszió következtében kialakult háborús helyzet újabb kihívások elé állította az oktatókat. Az online oktatás újoktatási módszerek alkalmazását követeli meg. Az online oktatás folyamán nehéz felügyelni, hogy a hallgatók jól végezték-e el a megfelelő műveleteket. Nem lehet pontosan tudni, hogy mindenki lépést tart-e a gyakorlati anyag elsajátításával. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a „Geoinformációs rendszerek” és „GIS és távérzékelési módszerek a környezetvédelmi tevékenységben” c. tárgyak oktatásánál ezért új oktatási módszereket kellett bevezetni.

Abstract. In modern geography education, the teaching of geoinformation systems plays an increasingly important role. Since the students' computer knowledge is not at the same level, it is important that the practical lessons should be held in stationary form. However, the Covid–19 and the war situation reslting from the Russian aggression have challenged the educators. Online education requires the use of new teaching methods. In the course of online education, it is difficult to monitor whether the students have performed the appropriate actions well. It is not possible to know exactly whether everyone is keeping up with the learning of the practical material. Therefore in the Ferenc Rakoczi II Transcarpathian Hungarian College of Higher Education new teaching methods had to be introduced when teaching subjects "Geoinformation systems" and "GIS and remote sensing methods in environmental protection".
Methods and difficulties of teaching GIS in crisis situations
Keywords: GIS; felsőoktatás; krízishelyzet