Інклюзивна безпека: як інновації забезпечують доступність і безпечність рекреаційних послуг - Омельченко Галина; Omelchenko Halyna; Даниленко Валерій; Danylenko Valerii; Мерчанський Володимир; Merchansky Volodymyr (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Резюме. Актуальність дослідження зумовлена все більшою потребою формування інклюзивного середовища у сфері туризму, що відповідає принципам соціальної рівності, доступності й безпеки. У сучасних умовах, коли концепція сталого розвитку стає пріоритетом для туристичної індустрії, особливого значення набуває інклюзивна безпека як системне забезпечення комфорту й захисту для всіх категорій туристів, включно з людьми з інвалідністю, літніми особами, сім’ями з малими дітьми, особами з ментальними чи сенсорними порушеннями. Предметом дослідження є інноваційні рішення, що забезпечують інклюзивну безпеку у сфері рекреаційного туризму. Мета дослідження – виявлення та систематизація інструментів, які сприяють формуванню доступного й безпечного туристичного середовища для осіб з інвалідністю й інших вразливих груп населення. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні аналізу літературних джерел, порівняльному аналізі міжнародного досвіду та вивченні кращих практик, реалізованих у країнах Європейського Союзу й в Україні. Результати дослідження: визначено основні типи інновацій (архітектурно-інфраструктурні, цифрові, тактильні, аудіовізуальні, мобільні та сервісні), які підвищують доступність рекреаційного простору; також проаналізовано конкретні приклади реалізації інклюзивної інфраструктури в Іспанії, Німеччині, Хорватії, Швеції, Італії й Україні; узагальнено практичні рішення, які можуть бути масштабовані й адаптовані до українських реалій. Практичне значення: сфера застосування результатів включає туристичну індустрію, місцеве самоврядування, рекреаційне планування й урбаністичні проєкти з орієнтацією на інклюзивність; надані рекомендації можуть бути використані під час формування національних і регіональних стратегій розвитку доступного туризму. Висновки: обґрунтовано потребу інтеграції інновацій як одного з ключових механізмів досягнення інклюзивності в туризмі. Інноваційні підходи сприяють підвищенню якості життя, залученню нових цільових аудиторій до рекреаційного простору та формуванню безпечного середовища для всіх.

Abstract. Relevance of the study is determined by the growing need to create an inclusive environment in the tourism sector that aligns with the principles of social equity, accessibility, and safety. In the current context, where the concept of sustainable development is becoming a priority for the tourism industry, inclusive safety is gaining particular importance as a systemic approach to ensuring comfort and protection for all categories of tourists, including persons with disabilities, elderly people, families with young children, and individuals with mental or sensory impairments. The subject of the study is innovative solutions that ensure inclusive safety in the field of recreational tourism. The aim of this work is to identify and systematize tools that contribute to the formation of an accessible and safe tourism environment for people with disabilities and other vulnerable groups. The methodology of the research is based on the analysis of academic literature, comparative analysis of international experience, and the study of best practices implemented in the countries of the European Union and Ukraine. As a result of the study, the main types of innovations were identified – architectural-infrastructural, digital, tactile, audiovisual, mobile, and service-based – which enhance the accessibility of recreational areas. Specific examples of inclusive infrastructure implementation in Spain, Germany, Croatia, Sweden, Italy, and Ukraine were analyzed. Practical solutions that can be scaled and adapted to Ukrainian realities have been generalized. The scope of application of the results includes the tourism industry, local governments, recreational planning, and urban development projects with an orientation towards inclusivity. The proposed recommendations can be used in the development of national and regional strategies for accessible tourism. The conclusions justify the need for the integration of innovations as one of the key mechanisms for achieving inclusivity in tourism. Innovative approaches help improve quality of life, attract new target audiences to recreational spaces, and contribute to the creation of a safe and inclusive environment for all.
Inclusive safety: how innovation ensures accessibility and safety of recreational services
https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/issue/view/6
Keywords: інклюзивна безпека; рекреаційний туризм; доступність; люди з інвалідністю; інноваційні технології; безбар’єрне середовище; цифрові рішення; соціальна відповідальність; інклюзивний туризм; безпека туристичних послуг