A matematika fejlődése Magyarországon a XIX–XX században - Nagy József; Нодь Йожеф (Matematika és Informatika Tanszék, 2025)
A magyar matematikának, mind a mai napig nagy jelentősége van a tudományos és technológiai fejlődésben. Magyarországon a matematika fejlődése leginkább a 19. században kezdődött el. Ebben az időszakban olyan híres matematikusok tevékenykedtek, mint Bolyai János és az apja Bolyai Farkas, Konig Dénes, Riesz Frigyes és Fejér Lipót, akik munkásságukkal nagyban hozzájárultak a magyar matematika fejlődéséhez. Továbbá számos matematikus van a 20. századból, akik külföldön is elismert magyar matematikusok voltak, mint például Neumann János és Erdos Pál. A diplomamunka célja, hogy részletesen bemutassa a magyar matematika fejlődését a 19. és 20. században, különös tekintettel a fontosabb matematikai kutatásokra és publikációkra. A dolgozat kiemelt figyelmet szentel azoknak a matematikusoknak, akik meghatározó szerepet töltöttek be a Magyarországi tudományág fejlődésében. Továbbá a diplomamunka célja bemutatni az adott korszak matematikusairól és munkásságukról fellelhető adatok digitális adatbázisba történ összesítése, hogy egyszerűen hozzáférhető legyen, azok számára, akik ebben a témában szeretnének kutatást végezni.
Розвиток математики в Угорщині в 19-20 століттях
Keywords: matematika; matematikatörténet; математика; iсторiї математики