A nyugat-európai matematika fejlődése a 19. és 20. században - Pisták Dániel-János; Піштак Даніел-Янош (Matematika és Informatika Tanszék, 2025)
A matematika hosszú ideje kulcsfontosságú szerepet játszik a tudományos kutatásokban, a technológiai fejlődésben és a társadalmi változásokban. A 19. század meghatározó időszak volt, amelyet nagyszabású változások és dinamikus fejlődési folyamatok jellemeztek. A múlt évszázadban a nyugat-európai matematikai felfogás mélyreható változáson esett át, amelynek következménye meghatározóan alakította a tudományos gondolkodás korszer ̋u törekvéseinek kibontakozását. Az elmúlt két évszázad tudományos módszertana és kutatási megközelítései ma is meghatározó szerepet játszanak a fizika, a közgazdaságtan, a mérnöki tudományok és az informatika területén. Ezen időszak igazi jelentősége abban rejlik, hogy a matematikai fejlődés nemcsak elméleti áttöréseket hozott, hanem több tudományágat is mélyrehatóan és alapvetően megváltoztatott. A matematika nélkülözhetetlen eszköz, amely átszövi a tudományos kutatás és innováció szinte minden területét, legyen szó mérnöki munkáról, gazdasági elemzésekről, informatikai fejlesztésekről vagy fizikai kutatásokról. A matematika korszerű ágainak – például a számelméletnek, differenciálgeometriának, topológiának és modern algebrának – alkalmazásával a kutatók mélyebb és pontosabb elemzéseket tudnak végezni, ami lehetővé teszi a bonyolult tudományos problémák árnyaltabb megértését és megoldását. A matematikai gondolkodásmód átalakította a számítási módszereket, és teljesen új perspektívát nyújtott a valóság felfogásáról. Diplomamunkám célja a XIX. század A XX. század Nyugat-Európa matematikai fejlődésének kulcsfontosságú állomásait vizsgálja, kiemelve azokat az úttörő felfedezéseket, amelyek meghatározó szerepet játszottak a modern tudományos gondolkodás kialakulásában. Különös figyelmet fordítok, irányzatokra és tudósokra, amelyek és akik kiemelkedő jelentőséggel bírtak ebben a történelmi periódusban. A diplomamunkám további célja, hogy a meghatározott korszak összegyűjtött adatait egy weboldalra különböző csoportosítások alapján egy kis lexikonként feltöltsem.
Розвиток західно-європейської математики у 19-20 століттях
Keywords: matematika; nyugat-európai matematika; математика; західно-європейськa математика