Görögkatolikus felekezeti iskolák működése Kárpátalján (1938-1944) - Antal Alex; Антал Олекс (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2021)
A szakdolgozat a görögkatolikus felekezeti iskolák működését kívánta bemutatni 1938- 1944 között Kárpátalján. Kárpátalja lakosságának túlnyomó része ekkor ruszin volt, a ruszinok többsége pedig görögkatolikus volt ebben a korszakban, ezért is kapott a munkában kiemelt részt. Az első fejezetben a kutatási téma historiográfiai áttekintéséből kiderült, hogy görögkatolikus felekezeti oktatással kapcsolatban még nem született átfogó monográfia, mivel a vizsgálni kívánt kérdés a kevésbé kutatott témák közé tartozik. A második fejezetben az 1940. évi törvénycikk rövid ismertetésére törekedtünk, a törvényt azért kellett bevezetni, hogy általános műveltséget nyújtson minden tanuló számára, evvel felszámolva az analfabetizmust. A harmadik fejezetben a népiskolák működésével foglalkoztunk, megismerhettük, hogy milyen lehetett abban a rendszerben tanulni az akkori tanulóknak, bizonyítottá vált, hogy a görögkatolikus felekezeti iskolákban is a nyolcosztályos iskolatípust alkalmazták. A negyedik fejezetben ismertettük a korabeli Kárpátalján működő bizánci rítusú oktatási intézményeket. Négy megye szerint osztottuk fel a településeket: Ung, Bereg, Ugocsa, Máramaros megyékre. Összesen 92 oktatási intézmény került feldolgozásra, az intézmények zömében a 19. század végén épültek, többségében jó állapotban voltak az 1943-as évben. Sok helyen a tanári pozíciót a kántor töltötte be. Láthattuk, hogy a második világháború hatással volt az oktatás helyzetére, mivel az egyik településen azért nem volt felekezeti oktató, mert munkatáborban töltötte le büntetését. A görögkatolikusok többségében ruszin/rutén nyelvet beszéltek, a legtöbb intézmény a máramarosi megyében működtek. A magyar nyelvű egyházközségek leginkább az ugocsai és beregi megyékben terültek el. Ung megyében átlagban 229 tanuló vett részt a felekezeti oktatásban, a hittanórák száma itt átlagosan 12 tanóra; Bereg megyében 324 tanuló, hittanóra 30; Ugocsában 272 tanuló, hittanóra 14; Máramarosban 408 tanuló, a hittanórák száma átlagosan 16 óra.
Функціонування греко-католицьких конфесійних шкіл на Закарпатті (1938-1944)
Keywords: Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye; iskola; 1938-1944; Kárpátalja; 1943. évi sematizmus