Oktatásrendszerünk fejlesztésének lehetséges útja - Orosz Ildikó; Орос Ільдіко; Oros Ildiko (Intermix Kiadó, 1995)
Az anyanyelvű oktatás különösen fontos a nemzeti kisebbségek számára, ez egyúttal identitástudatuk, önszerveződésük egyik alappillére. Kárpátalján sokan már csak az iskolák falai között élhetik meg magyarságukat, itt beszélhetnek hivatalos helyen anyanyelvükön. Nem véletlen, hogy napjainkban nagyon sokan foglalkoznak anyanyelvű oktatásunk helyzetével. Viszont sem a szülök, sem a pedagógusok nem tudják egységes képpé összerakni a szóban elhangzott vagy az újságokban megjelent információkat, a közölt néhány alapokmányt, hiszen egyelőre nincs magyar nyelvű sajtónk, amely folyamatosan foglalkozna a gyermekneveléssel, az oktatásüggyel.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/58249
Keywords: közoktatás; magyar anyanyelvű; anyanyelvi oktatás; régió; tudománytörténet; kultúra; tanulmány; tudománytörténet