Tervek Kárpátalja turizmusának fejlesztésére 1939-ből - Szakál Imre; Сакал Імре; Szakal Imre (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"TIMPANI", 2014)
Kárpátalja 1939 és 1944 közötti történelmével foglalkozó szakmunkák legtöbb esetben a nemzetközi politikai tényezőket és a vidék államjogi helyzetét tárgyalják. Kevesebb az információnk a vidék gazdasági és társadalomtörténetével kapcsolatban. Jelen tanulmányban három, a Magyar Nemzeti Levéltárban fellelhető dokumentumot közlünk. A források közreadásával az volt a célunk, hogy segítsük Kárpátalja gazdasági helyzetének és kilátásaink a megismerését a nevezett időszakban.

Резюме. В історичній літературі питання економічного становища на Закарпатті у 1939-1944 роках ще детально не вивчене. У статті представлено три архівні документи, які зберігаються в Національному архіві Угорщини. У документах можна знайти корисну інформацію про ситуацію в туристичній галузі та про плани і програми її розвитку на території тогочасного Закарпаття.

Abstract. In the historical literature there is no detailed information about the economical situation of Transcarpathia between 1939 and 1944. In our paper we would like to present three documents from the documentary holdings of the Hungarian National Archive. In the documents we could find useful information about the situation of tourism in the contemporay territory of Transcarpathia, plans and programs for its development.
Плани щодо розвитку туризму на Закарпатті з 1939 року
Development Plans of Transcarpathian Tourism from 1939
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_Ac_Bereg_2014_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/160302
Keywords: Kárpátalja; 1939-1944; turizmusfejlesztés; gazdasági helyzet