A bioinformatika eszköztárának használata a középfokú oktatásban - Balogh Gergő Mihály (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Egyre kevesebb diák választja a természettudományos-műszaki tárgyakban való továbbtanulást, jelentős szakemberhiányt eredményezve a gyógyításban,az iparban, illetve az oktatásában. A tananyag gyakorlatiasabbá tételével potenciálisan növelhető a tanulók fogékonysága egy-egy tudományterület iránt. Az elmúlt évben több alkalmam is nyílt középiskolás diákokkal megismertetni a biológia területének egyre fontosabbá váló tudományágát, a bioinformatikát. Gyakorlati foglalkozások keretein belül megtanulták az alapvető szoftveres eszközök működését, illetve azok felhasználásával különböző kutatási és klinikai célú problémákat oldottak meg. Előadásomban szeretnék néhány példát mutatni arra, milyen módon lehetséges számítógépes munka segítségével megfoghatóbbá tenni különböző biológiai fogalmakat; főként a biokémia, evolúcióbiológia és genetika témakörében. Manapság a bioinformatika egyre inkább a kutatás és a gyógyítás szerves részévé válik. Ezáltal a középiskolás diákok egyúttal olyan tudást szerezhetnek a foglalkozásokon, amely segíthet nekik az egyetemi éveik során, illetve későbbi szakmai életükben is.

Abstract. There is a constant decrease in the number of students aiming to learn natural sciences and technology, leading to a severe lack of specialists in medicine, industry, and education. Potentially, the receptivity of students towards different fields of science could be increased by designing more practice-centric learning materials. Last year, I had the opportunity to introduce secondary school students to bioinformatics, a discipline of biological sciences that is becoming increasingly important. The students learned the usage of basic software tools and applied them to solve various research and clinical problems. In this presentation, I would like to show a few examples of how we can help students understand different biological concepts through computer-aided tasks, mainly in the topics of biochemistry, evolutionary biology, and genetics. Today, bioinformatics is becoming an integral part of both research and medicine. By engaging in these practicals, students can gain knowledge that will help them during their university years and in their careers.
The application of bioinformatics toolbox in secondary education
Keywords: bioinformatika; adatelemzés; gyakorlati foglalkozás