A magyar mint idegen nyelv oktatásának problémái szláv környezetben - Berta Eleonóra; Берта Елеонора; Béres Erzsébet; Бейреш Ержебет; Jaczkovics Marianna; Яцкович Маріанна; Jaczkovich Marianna (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A magyar nyelv mint idegen nyelvnek megközelítése napjainkban időszerűvé vált: világszer-te megnövekedett az érdeklődés a magyar nyelv iránt egyrészt a turizmus fellendülése következtében, másrészt Magyarországon tanulmányokat folytató külföldieknek szükséges mértékben el kell sajátítaniuk a magyar nyelvet, harmadrészt a nyelvtudomány kutatói számára a magyar nyelv értékes adatokat szolgáltat az általános nyelvészet számára. Van azonban egy negyedik oka is a téma alapos vizsgálatának. Megélénkült a külföldönélő magyarság érdeklődése nyelvünk iránt. Mind a szomszéd államokban élő magyar anyanyelvűek, mind a világon szétszórtságban élő magyarok vagy magyar származásúak igényei megkövetelik a kérdések napirendre tűzését tudományos szinten.Tíz éve tanítok magyar nyelvet ukrán anyanyelvű diákoknak, akik számos prob-lémával szembesülnek a magyar nyelv tanulása során (különösen a kezdeti szakaszban). Így, például, a tanúlóknak nagy nehézséget jelent a magyar nyelv szerkezetének a megértése, a használata, amegszokása, ami egyáltalán nem meglepő. Hisz a magyar nyelv agglutináló nyelv, vagyis az agglutináció (toldalékolás) jellemzi, ami abban áll, hogy a szavak tövéhez, illetve alapalakjához illesztett képzők, jelek és ragok, közös néven „toldalékok” segítségével történik a gondolatcsere, a kommunikáció. Ezek lehetnek a szó végén (suffixum), a szó elején (prefixum), vagy a szó belsejében (infixum) is.A nyelvtanulás során komoly nehézségekbe ütközik a birtokos esetű magyar főnevek elsajátítása is.Egy másik gyakori hiba, hogy helytelenül használják (vagy nem használják) a birtokos végződéseket. Véleményem szerint a szláv nyelvet beszélők legnehezebb feladata a magyar ragozások elsajátítása és helyes használata. A fentebb felsorolt grammatikai problémák a legnehezebbek, amelyekkel a szláv anya-nyelvű első évfolyamos diákok szembesülnek az Ungvári Nemzeti Egyetemen és a Kijevi Nemzeti Nyelvészeti Egyetemen. Természetesen számos olyan nyelvtani jelenség fordul elő, amely fokozott figyelmet igényel a magyar mint idegen nyelv oktatása során szláv környezetben.

Abstract. Current problems of teaching Hungarian as a foreign language in the Slavic environment. Today, the approach to Hungarian as a foreign language has become relevant due to a number of certain factors. Firstly, interest in the Hungarian language has grown worldwide due to the tourism boom; secondly, foreigners studying in Hungary must master the Hungarian language to the necessary extent; thirdly, the Hungarian language provides valuable scientific data for linguists in the field of general linguistics. However, there is a fourth reason for a thorough study of the chosen topic, because there has been a revival of interest in our language and among those Hungarians living abroad. Therefore, the needs of both Hungarian-speaking Hungarians living in neighboring countries and Hungarians or people of Hungarian origin living in different parts of the world require the inclusion of issues on the agenda at the scientific level.For ten years now, I have been teaching Hungarian to Ukrainian-speaking students who face a considerable number of problems in learning Hungarian (especially at the initial stages). After all, at the initial stage, almost all students find it very difficult to use, and in general, to get used to the structure of the Hungarian language, which is not surprising at all. Hungarian belongs to the group of agglutinative languages, which means that grammatical and syntactic relations, unlike Ukrainian language, are expressed using endings. Endings can be at the end of a word (suffix), at the beginning of a word (prefix) or inside a word (infixum). When learning the language, there are also serious difficulties with mastering Hungarian nouns in the possessive case. Another common mistake is the incorrect use (or non-use) of possessive endings. In my opinion, for native speakers of Slavic languages, the most difficult task is to learn and correctly use Hungarian conjugations.The difficulties listed in the article are the most problematic ones faced by first-year students of Hungarian at Uzhhorod National University and Kyiv National Linguistic University. This is evidence that there are many grammatical phenomena that require increased attention when teaching Hungarian as a foreign language in a Slavic environment.

Резюме. Актуальні проблеми викладання угорської мови як іноземної в слов'янському середовищі. На сьогоднішній день, підхід до угорської мови як іноземної став актуальним за рядом певних факторів. По-перше, інтерес до угорської мови зріс у всьому світі через туристичний бум; по-друге, іноземці, які навчаються в Угорщині, повинні оволодіти угорською мовою в необхідному обсязі; по-третє, угорська мова забезпечує цінні наукові дані для лінгвістів в галузі загального мовознавства. Однак є і четверта причина для ретельного дослідження обраної теми, адже відродився інтерес до нашої мови й тих угорців, які живуть за кордоном. Отже, потреби як угорськомовних угорців, які живуть у сусідніх державах, так і угорців чи осіб угорського походження, які живуть у різних куточках світу, вимагають внесення питань до порядку денного на науковому рівні.Вже протягом десяти років я викладаю угорську мову україномовним сту-дентам, які стикаються з неабиякою кількістю проблем у вивченні угорської (особливо на початкових етапах). Адже на початковому етапі майже всім студентам дуже важко користуватися, та й взагалі звикнути до структури угорської мови, що зовсім не дивно. Угорська належить до групи аглютинативних мов, а цеозначає, що граматичні та синтаксичні відношення, на відміну від української мов, виражаються задопомогою закінчень.Закінчення можуть стояти в кінці слова (суфікс), на початку слова (префікс) або всередині слова (інфіксум). При вивченні мови зустрічаються також серйозні труднощі із засвоєнням угорських іменників у присвійному відмінку.Іншою поширеною помилкою є неправильне вживання (чи невикористання) присвійних закінчень.На мою думку, для носіїв слов’янських мов найважчим завданням є вивчення й правильне використання угорських дієвідмін.Перераховані у статті труднощі є найбільш проблемними, з якими стикаються студенти, які вивчають угорську мову на першому курсі Ужгородського національного університету та в Київському національному лінгвістичному університеті. Це і є доказом того, що існує чимало граматичних явищ, які потребують підвищеної уваги під час викладання угорської мови як іноземної у слов’янському середовищі.
Проблеми викладання угорської мови як іноземної в слов'янському середовищі
The problems of teaching Hungarian as a foreign language in the Slavic environment
Szerkesztőbizottság: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/about/editorialTeam
Teljes kiadvány: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/view/7/13
https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/archive
Keywords: magyar mint idegennyelv; hangrend; hangsúly; számnevek; melléknevek; szórend; igék