Регіоналізм як філософія входження в Європейський Союз через розбудову місцевого господарства та території - Товт Йожеф; Tóth József (PoliPrint Kft., 2010)
Abstract. .There are great political, social and economical changes going on in the European continent as a result of the cooperation of the different nations. Due to the subsidiarity, partnership, and decentralizationt he focus of development has turned from the national to the regional level too. This geographical area as the place of European development - is worth to focus on. This essay ventures to give a short summary on the birth and development of regionalism, to introduce the basic principles of the European Union’s regional policy, its statistic mechanism and the financial sources of the regional developing system. Finally, it outlines the regional politics especially the area developing sytem, and its future ways concentrating on the interregional cooperation.

A nemzetek együttműködésének eredményeként jelentős politikai, társadalmi, gazdasági változás zajlik az európai kontinensen. A változások hatására a fejlődés színterei is megváltoznak, a szubszidiaritás, a partnerség, decentralizáció eredményeként a fejlesztés súlypontja a nemzeti szintről a regionális szintekre helyeződik át. E felértékelődő földrajzi tér mint az európai fejlesztés színtere, kiemelt figyelmet érdemel. Jelen tanulmány arra vállalkozik, hogy röviden áttekintse a regionalizmus, a regionalizáció kialakulását és fejlődését kontinensünkön. Bemutassa az Európai Unió regionális politikájának alapelveit, a régió szintű területi beosztás statisztikai rendszerét, a régiók fejlesztési finanszírozásának forrásait. Felvázolja a regionális politika mint területfejlesztési rendszer jövőbeli irányait, különös tekintettel az interregionális együttműködésre mint potenciális lehetőségre.

Резюме. Регіоналізація – це явище, яке існує паралельно із глобалізаційними та міжнародними процесами. У рамках ЄС регіони, які утворилися на основі спільних політичних, господарських, культурних та географічних рис, вже довели свою життєву спроможність. Основні положення регіональної політики – субсидіаризм та децентралізація, партнерство, концентрація та адіціонування, у відповідних співвідношеннях гармонійно можуть керувати територіальним розвитком. А найвищим рівнем взаємовідносин треба вважати інтеррегіональні зв’язки, на ролі яких необхідно повсякчас наголошувати.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/134267
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_Beregsasiensis_2010_2.pdf
Keywords: регіоналізм; місцеве господарство; Європейський Союз