Felsőoktatási kutatások Magyarországon a pandémia ideje alatt - Tóth Péter; Товт Петер; Sütöri Mátyás (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
2020-ban, a pandémiás időszakban bevezetett oktatásszervezési változások a magyar felsőoktatásban is jelentős hatással bírtak. A távoktatás bevezetése, a távoktatásra történő átállás és az újonnan kialakított oktatási tér használata az oktatókra és a hallgatókra is egyaránt nagy terhet rótt. Az időszak alkalmat adott arra is, hogy kutatások szülessenek ezen speciális oktatási helyzet hatásaival kapcsolatosan. Előadásunkban a pandémiás időszak (2020 – 2022) alatt a magyar felsőoktatásban részt vevő hallgatók bevonásával végzett társadalomtudományi kutatások összegző bemutatására törekszünk. Olyan kutatások kerültek elemzésre, ahol az eredmények publikusak. A félszáz magyar kutatást sikerült beazonosítanunk. Főbb témaként az e-learning, a pandémia alatt felbukkanó deviáns viselkedésekkel kapcsolatos tapasztalatok, illetve a hallgatók mentális egészségével, jövőbeli terveikkel, pénzügyi biztonságot érintő kutatások sorolhatók fel. Bemutatjuk és csoportosítjuk az érintett témákat, a módszertani megközelítéseket és az eredményeket egyaránt.

Abstract. The organizational changes of education introduced in 2020, during the pandemic period, also had a significant impact on Hungarian higher education as well. The introduction of distance learning, the transition to distance learning and the use of the newly created educational space have placed a heavy burden on both teachers and students. The period has also provided an opportunity for research into the impact of this special educational situation. In this presentation, we aim to summarise the social science research practices during the pandemic period (2020-2022) involving students in Hungarian higher education. Only those researches were taken into consideration where the results were published until the end of 2022. Approximately 50 Hungarian research studies have been identified. The main topics include e-learning, experiences with deviant behaviours emerging during the pandemic, and research on students' mental health, future plans and financial security. We present and group the topics covered, the methodological approaches and the results.
Research activity among Hungarian students in tertiary education during the COVID – 19 pandemic
Keywords: felsőoktatás; hallgatók; távoktatás; karantén; mentális egészség