Штучний iнтелект в шкiльному курсi iнформатики - Вiктор Шакотько (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
Резюме. Проблема використання штучного iнтелекту в освiтi є однiєю з актуальнiших в наукових дослiдженнях, що переймаються використанням цифрових iнструментiв в навчальнiй дiяльностi. За результатами запиту в Google Академiї за 2024 рiк в цiй системi було проiндексовано бiля 850 наукових статей i тез доповiдей з проблеми штучного iнтелекту в освiтi, якi були опублiкованi дослiдниками з України. Зростання зацiкавленостi до використання штучного iнтелекту в освiтi пiдтверджуються результатами щорiчного опитування освiтян, яке проводить Джейн Харт на своєму сайтi [7]. До опитування запрошуються професiонали у сферi освiти i їм пропонується назвати 10, на їх думку, найкращих цифрових iнструментiв для навчання. У 2023 роцi серед 100 найкращих iнструментiв вперше з’явився iнструмент на основi штучного iнтелекту - ChatGPT. При чому вiн одразу посiв 4 мiсце програвши тiльки YouTube, Google Search та Microsoft Teams. У 2024 роцi ChatGPT вже на другому мiсцi, а до перелiку найкращих засобiв для навчання ще увiйшли кiлька сервiсiв штучного iнтелекту: Copilot – 20-те мiсце; Perplexity – 47 мiсце; Claude – 50-те мiсце; Gemini – 53-те мiсце.
Keywords: штучний інтелект; iнформатика