A szovjet propaganda megjelenése és működése Kárpátalján - Dobzsenecky Krisztián; Добженецький Крістіан (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2021)
Az adott munka során a fő cél a propaganda fogalmának, a társadalomra gyakorolt fő hatás és annak következményeinek feltárása volt. A szovjet hatalom kialakulása és megalapozása Kárpátalján, hatása a társadalom különböző szféráira, különös tekintettel a régió papságára és nemzeti kisebbségeire, különösen a kárpátaljai magyarokra. A kommunisták küzdelme a "rossz" és "képtelen" emberek ellen, különféle módszerekkel, különösen erőszak felhasználátával. Vagy fordítva, a társadalom újratestesülésének feltételeinek megteremtése a maga módján. A fentiek alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy a kommunizmus háború utáni Kárpátaljára érkezése nemcsak anyagi, hanem mentális hatással is volt az emberekre. Mivel azokban a napokban a nyelvnek és a nemzetiségnek nagy jelentősége volt, az ember további sorsa és élete ettől függött. Ennek eredményeként a szovjet hatalom Kárpátaljára érkezésének számos előnye számos intézmény létrehozása volt: könyvtárak, múzeumok, levéltárak, színházak, kórusok és amatőr művészeti osztályok. De Kárpátalját eltávolították az európai kulturális térből. A régió lakói abban reménykedtek, hogy a "felszabadulás" után szabad "új élet" lesz saját kultúrájuk megteremtésével. A szovjet rezsim azonban a kulturális intézményeket a "szovjet ember" ideológiai ellenőrzésének, beidegződésének és oktatásának eszközévé változtatta, és a különböző kulturális eseményeket kötelező rituálék kísérték a kommunista párt és vezetőinek "bölcs" politikájának tiszteletére.
Виникнення та функція радянської пропаганди на Закарпатті
Keywords: Szovjet; propaganda