Використання штучного інтелекту в боротьбі з загрозами - Ціпіньо Артемій; Меренич Юліан (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II, 2024)
Резюме. В сучасному світі спостерігається значний розвиток інформаційних систем, що став одним із ключових факторів для забезпечення функціонування державних структур, підприємств, а також користувачів. З розвитком технологій покращується не тільки обсяг даних для обробки, але й кількість загроз, які можуть порушувати цілісність та конфіденційність. Традиційні методи захисту інформації поступово втрачають ефективність у боротьбі з новими загрозами, а також через складність новітніх кібератак, що потребує сучасних рішень у подоланні їх. Штучний інтелект (ШІ, англ. Artificial Intelligence, AI) є однією з найпередовіших технологій сьогодення, що дозволяє використовувати нові підходи для боротьби з постійно зростаючими кіберзагрозами. Це допомагає адаптуватись до змін в кіберпросторі, а також аналізувати величезні обсяги даних і виявляти кіберзагрози в реальному часі. Метою даного дослідження є аналіз ролі штучного інтелекту у сфері кібербезпеки, його впливу на процеси виявлення та запобігання кібератакам.
Keywords: штучний інтелкт; кіберзагрозa