A felszín közeli szélmező energetikai jellemzése Kárpátalján - Hadnagy István; Hadnagy Istvan; Гаднадь Іштван (Debreceni Egyetem Természettudományi és Informatikai Doktori Tanács, Földtudományok Doktori Iskola, 2020)
A megújuló energiaforrások egyik legjobban felhasználható, leghatékonyabban megújuló eleme a szélenergia. A szélenergia hasznosítás lehetősége, módja, területe és mértéke döntő mértékben összefügg az – adott földrajzi helyen – uralkodó szélviszonyokkal, elsősorban a szélsebesség nagyságával és állandóságával. A szélenergia hasznosítása egy olyan lehetséges energiatermelési mód, mely szerepe a beruházás megtérülési idejével, az energiatermelés potenciáljával mérhető. A gazdaságosságának és tisztaságának köszönhetően a szélenergiát alkalmazó technológia gyorsan terjed és napjainkra a világ energiatermelési piacának egyik „húzóágazatává” vált (GWEC 2018). Emellett az elmúlt évtizedben a szélerőművek technológiai szempontból is jelentős fejlődésen mentek keresztül, ez szembetűnő mind a szélerőművek méretében, mind a teljesítményében. A Globális Szélenergia Társaság (Global Wind Energy Council – GWEC) adatai alapján elmondható, hogy a szélenergia hasznosítás teljesítménynövekedése az elmúlt másfél évtizedben exponenciális. A következő évtizedre még ennél is erősebb növekedést jósolnak. A szélenergia elérhető forrásként nagyban hozzájárult sok ország energiatermelésének diverzifikálásához, energiabiztonságának növeléséhez és klímavédelmi kötelezettségvállalásainak betartásához.
Egyetemi doktori (PhD) értekezés
Keywords: Kárpátalja; szélmező; megújuló energia; szélenergia