A függetlenségtől a narancsos forradalomig - Orosz Ildikó; Oros Ildiko; Орос Ільдіко (PoliPrint Kft., 2007)
A könyv a kárpátaljai magyarok helyzetét ismerteti a szociológiai kutatások, a szakirodalom, publikációk és a szerző saját tapasztalatai alapján. Bemutatja a kárpátaljai magyarok gazdasági, politikai, oktatási helyzetét, identitástudatuk, kulturális igényeik alakulását, médiafogyasztásukat. Olyan jegyzet, amely hozzájárul a főiskolai hallgatók önképének megismeréséhez, segíti a pedagógiai és nevelésszociológiai tanulmányaikat.

Резюме. У посібнику на основі соціологічних досліджень, наукової літератури та досвіду автора розглядається стан і перспективи розвитку угорської меншини Закарпаття. Автор приділяє увагу розвитку їх культури, освіти, формуванню ідентичної свідомості та економічному і політичному стану. Посібник розрахований насамперед для студентів та викладачів вищих навчальних закладів.
A kárpátaljai magyarság helyzete a független Ukrajnában (1991-2005)
http://ns2.kmf.uz.ua:8042/browse/search?query=narancsos
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/119338
Keywords: kárpátaljai magyarság; Ukrajna; oktatás; politika; oktatáspolitika