Розкриття обліково-аналітичної інформації у звітності підприємств в умовах воєнного стану - Максимів Юлія; Makszimiv Ju.; Yulia Maksymiv; Гайдучок Тетяна; Hajducsok T.; Haiduchok T.; Івасюк Надія; Ivaszjuk N.; Ivasiuk N. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. У статті розглянуто розкриття обліково-аналітичної інформації у примітках до фінансової звітності та звіті про управління підприємств в умовах воєнного стану. Визначено, що війна суттєво трансформує систему бухгалтерського обліку, впливаючи на достовірність, повноту та прозорість інформації, яка використовується для прийняття управлінських рішень. Мета дослідженняполягає у теоретичному обґрунтуванні та наведення рекомендацій щодо розкриття інформації про вплив війни у примітках до фінансової звітності та звіті про управління, з урахуванням класифікації підприємств за рівнем і характером впливу воєнних дій, задля підвищення прозорості, достовірності та довіри користувачів до обліково-аналітичної інформації. Методологічною основою дослідження є аналіз наукових праць вчених-економістів, нормативно-правових актів та рекомендацій професійних організацій, а також застосування логічного узагальнення, класифікації, порівняння та системного підходу. У результаті проведеного дослідження обґрунтовано доцільність поділу підприємств на групи залежно від ступеня впливу воєнних дій на їхню діяльність (підприємства у зоні бойових дій, релоковані, ті що працюють у відносно безпечних регіонах, переорієнтовані на військові й гуманітарні потреби, а також ті, що частково або повністю припинили діяльність). Для кожної групи запропоновано підходи до відображення специфічних аспектів впливу війни у примітках до фінансової звітності та звіті про управління. Практичне значення отриманих результатів полягає у формуванні рекомендацій для бухгалтерів, аудиторів та менеджменту підприємств щодо адаптації облікової політики, прозорого відображення втрат і ризиків, а також забезпечення довіри користувачів звітності. Сфера застосування результатів охоплює підприємства різних видів економічноїдіяльності, які зазнали впливу війни, а також державні органи й професійні організації, що формують методичні та нормативні підходи у сфері бухгалтерського обліку. Зроблено висновок, що якісне розкриття інформації про вплив війни у фінансовій звітності тазвіті про управління підвищує не лише прозорість і достовірність даних, але й сприяє прийняттю обґрунтованих управлінських рішень та забезпечує довіру інвесторів і суспільства до бізнесу в умовах воєнного стану.

A cikk a számviteli és analitikai információ közzétételének sajátosságait vizsgálja a pénzügyi beszámolók és a vezetői jelentés mellékleteiben a hadiállapot függvényében.Megállapítást nyer, hogy a háború jelentősen átalakítja a számviteli rendszert, befolyásolva a vezetői döntések meghozatalához használt információk megbízhatóságát, teljességét és átláthatóságát. A kutatás célja elméleti indoklás és ajánlások megfogalmazása a háború hatásával kapcsolatos információk közzétételére a pénzügyi beszámolók mellékleteiben, valamint a vezetői jelentésben, figyelembe véve a vállalatok háborús hatások szerinti csoportosítását, a számviteli és analitikai információ átláthatóságának, megbízhatóságának és a felhasználók bizalmának növelése érdekében. A tanulmány módszertani alapját a közgazdászok tudományos munkáinak, normatív jogszabályoknak és szakmai szervezetek ajánlásainak elemzése, valamint a logikai általánosítás, a csoportosítás, az összehasonlítás és a szisztematikus megközelítés módszereinek alkalmazása képezi. A végzett kutatás eredményeként indokolt a vállalatok csoportosítása a hadiállapot hatásának mértéke alapján (háborús övezetekben működő vállalatok, áthelyezett vállalatok, viszonylag biztonságos területeken működő vállalatok, katonai és humanitárius szükségletekre átirányított vállalatok, valamint a működésüket részben vagy teljesen megszüntetővállalatok). Minden egyes csoport esetében javaslatok kerültek megfogalmazásra a háború specifikus hatásainak tükrözésére a pénzügyi beszámolók mellékleteiben és a vezetői jelentésben.A kapott eredmények gyakorlati jelentősége abban rejlik, hogy ajánlásokat fogalmaz meg könyvelők, könyvvizsgálók és vállalati vezetők számára a számviteli politika alkalmazkodására, a veszteségek és kockázatok átlátható tükrözésére,valamint a beszámoló felhasználóinak bizalmának biztosítására. Az eredmények alkalmazási köre kiterjed a háború által sújtott különféle gazdasági tevékenységű vállalkozásokra, valamint az állami szervekre és szakmai szervezetekre, amelyek módszertani és szabályozási megközelítéseket alakítanak ki a számvitel területén. Megállapítást nyert, hogy a háború hatásának megfelelő közzététele a pénzügyi beszámolókban és a vezetői jelentésben nemcsak az adatok átláthatóságát és hitelességét növeli, hanem hozzájárula megalapozott menedzsment döntések meghozatalához, továbbá biztosítja a befektetők és a társadalom bizalmát az üzleti tevékenység iránt a hadiállapot idején.

Abstract. The article examines the disclosure of accounting and analytical information in the notes to the financial statements and the management report of enterprises under martial law. It is determined that the war significantly transforms the accounting system, affecting the reliability, completeness, and transparency of information used for managerial decision-making. The purpose of the study is to provide theoretical justification and recommendations regarding the disclosure of information on the impact of war in the notes to the financial statements and the management report, taking into account the classification of enterprises by the level and nature of the impact of hostilities, in order to enhance transparency, reliability, and user confidence in accounting and analytical information. The methodological basis of the research includes the analysis of scientific works of economists, regulatory and legal acts, and recommendations of professional organizations, as well as the application of logical generalization, classification, comparison, and a systemic approach. As a result of the study, the expediency of dividing enterprises into groups depending on the degree of impact ofhostilities on their activities is substantiated (enterprises located in combat zones, relocated enterprises, those operating in relatively safe regions, those reoriented to military and humanitarian needs, as well as those that partially or completely ceased operations). For each group, approaches are proposed for reflecting specific aspects of the war’s impact in the notes to the financial statements and the management report. The practical significance of the results lies in the development of recommendations for accountants, auditors, and enterprise management on adapting accounting policies, transparently reflecting losses and risks, and ensuring user trust in reporting. The scope of application of the results covers enterprises from various sectors ofeconomic activity affected by the war, as well as government authorities and professional organizations that develop methodological and regulatory approaches in the field of accounting. It is concluded that qualitative disclosure of information about the impact of war in financial statements and management reports increases not only the transparency and reliability of data but also contributes to informed managerial decision-making and strengthens investor and public trust in business under martial law.
Számviteli és elemző információ feltárása a vállalati beszámolókban hadiállapot idején
Disclosure of Accounting and Analytical Information in Enterprise Reporting Under Martial Law
Весь випуск: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/11
Keywords: бухгалтерський облік; управлінський облік; фінансова звітність; звіт про управління; воєнний стан; ризики; обліково-аналітична інформація