A falusi turizmus keresleti és kínálati oldalának bemutatása Bene és Csetfalva településeken - Baraté Mónika; Баратей Моніка (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2023)
Csetfalva és Bene Kárpátalja magyarlakta településeinek azon csoportjába tartoznak melyekben az elsők között indult el a falusi turizmus és mind a mai napig megannyi embert foglalkoztat. Megyénkben nagyon ígéretes vállalkozói tevékenység a turizmus, a rurális területeken élő lakosság a falusi vendégházak mellett igen jelentősen bevonják a helyi termékeket is az idegenforgalmi tevékenységbe, ami nem tekinthető új műveletnek, ennek ellenére napjainkban abszolút új értelmezést kapott. Szakdolgozatom témája A turizmus keresleti és kínálati oldalának bemutatása Bene és Csetfalva településekben. A témaválasztásban a szakmai érdeklődésem mellett az vezérelt, hogy mélyebb betekintést nyerhessek a településekkel kapcsolatos fejlesztési lehetőségek kiaknázására. Fontosnak tartom ezek mellett azt is, hogy minél többen megismerjék Bene és Csetfalva településeket és a bennük rejlő turisztikai lehetőségeket egyaránt. Ebből a célból három különböző időintervallumban kérdőíves felmérést végeztünk a településre érkező vendégek körében, illetve a település helyi előállítói között, valamint célul tűztem ki a kutatási célterületre vonatkozó turisztikai térkép megalkotását. Munkámat főként Berghauer Sándor, Kovács Dénes, Könyves Erika és Sass Enikő falusi turizmusra vonatkozó írásaik segítették, illetve a szakirodalom feldolgozása mellett, kutatásom eredményeit kérdőíves felmérésekre alapozom. Az első felmérést 2020-2021-es évben végeztük, mely Csetfalva vendégkörének vizsgálatával foglalkozott. A helyi termékek felmérését Csetfaván 2022-es évben végeztük el, viszont Bene helyi termékeivel kapcsolatos adatokat Turányi Nikoletta 2021-ben készített évfolyammunkájából használtam fel. A 2022-2023-ban végzet kérdőíves felmérés pedig Csetfalva és Bene vendégkörének megvizsgálására főkuszált. A szakdolgozatomat szerkezetileg hat nagyobb fejezetre osztottam. Az első részben a falusi turizmussal és annak alapfogalmaival kapcsolatos szakirodalmakat dolgoztam fel részletesen. A második részben foglalkozom Ukrajna, azon belül pedig Kárpátalja falusi turizmusával és azok sajátosságaival. A harmadik és negyedik részben a kutatásom célterületét képező két település Bene és Csetfalva elhelyezkedését, népességét, illetve szolgáltatásait mutatom be. Az ötödik részben kapott helyet a kutatás módszertanának részletes ismertetése, illetve a hatodik fejezetben következik a kutatás eredményeinek a bemutatása. A kapott eredményekből pedig igyekeztem hasznosítható következtetéseket levonni, amelyek fontosak lehetnek a helyi termelőknek és a településen falusi turizmussal foglalkozó lakosságnak egyaránt, esetleges fejlesztési tevékenységek végrehajtása céljából a települések, illetve a Beregszászi kistérség vezetői részére.
Аналіз попиту та пропозиції сільського туризму в селі Бене та Четфалва Берегівського району Закарпатської області
Keywords: falusi turizmus; Bene; Csetfalva; сільський туризм; Бене; Четфалва