A bomlás évtizede (1982–1991): A gorbacsovi peresztrojka fonákságaitól a széthullásig - Császár István; Часар Іштван; Ishtvan Chasar (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
Az 1985. március 11-én az SZKP főtitkárának megválasztott Mihail Szergejevics Gorbacsov ugyanazzal a magabiztossággal kezdett bele a birodalom irányításába, mint elődei. Ugyan a gépezet recsegett-ropogott, de sem benne, sem az ország lakosságában nem merült fel, hogy valamivel több mint hat év múlva a Szovjetunió darabjaira hullik. Ehhez a folyamathoz nyilvánvalóan kellett az ország gazdaságának végső kimerülése, az elhibázott reformkísérletek, de a legfőbb ok az volt, hogy Gorbacsov és elődei nem értették meg az általuk felépített gépezetet. Olyan alapvető kérdéseket akart megváltoztatni, melyek a rendszer fundamentumai voltak, ezáltal azok bolygatása a birodalom összeomlásához vezetett.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/11/karpatalja_tort_kotet_2021-11-11.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009184
Keywords: gorbacsovi peresztrojka; SZKP; peresztrojka