Koordinátageometriai feladatok az ukrajnai és a magyarországi érettségi feladatokban - Dmitrenko Alexandra; Дмитренко Олександра (Matematika és Informatika Tanszék, 2021)
A koordinátageometria, analitikus geometria a matematika azon ága, amely a koordinátarendszerben vizsgálja a sík- vagy térelemek egymással vett, kölcsönös helyzetét. A diplomamunkám a koordinátageometriáról, a koordinátageometriai feladatok az ukrajnai független tesztelés feladatsorairól, valamint a magyarországi érettségi feladatairól szól. A diplomamunkám három részből áll. Az első részben megvizsgálom, a koordinátageometria tanításának felépítését az ukrajnai oktatásban, azaz 5. -11. osztályokban. Ebben a részben feltüntettem néhány ukrajnai külső független tesztelés feladatait is. A második részben a magyarországi oktatás koordinátageometria tanításának felépítését tanulmányozom, valamint bemutatok néhány magyarországi érettségi feladatot. Mindkét részben a koordinátageometriai témákat átdolgozva tüntettem fel. Felvázoltam lépésről lépésre a témakör részeit, az alapoktól kezdve, a teljes áttekintésig. A diplomamunkám harmadik része egy kutatás, amelyet Kárpátalja néhány magyar tannyelvű, városi oktatási intézményeiben végeztem, a végzős tanulók körében. A kutatás célja a tanulók tudásának felmérése a matematikának, a koordinátageometriai ágában, valamint az ukrajnai és a magyarországi érettségi feladatok megoldása eredményeinek az összehasonlítása.
Задачі векторної алгебри на зовнішньому незалежному оцінюванні в Україні та в атестаційних завданнях з математики в Угорщині
Keywords: koordinátageometria; érettségi feladatok; kutatás; векторної алгебри; атестаційних завдань; eксперимент