Модель транскордонної взаємодії для захисту IoT-систем у логістиці на кордонах України та ЄС - Ігор Лях (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Інтернет речей (IoT) активно трансформує логістику, дозволяючи в режимі реального часу відстежувати рух вантажів, контролювати умови їх зберігання та оптимізувати маршрути доставки. Водночас із зростанням ролі IoT посилюються виклики у сфері кібербезпеки, адже кожен підключений пристрій потенційно може стати вразливою точкою. Особливо це актуально для транскордонних логістичних мереж між Україною та країнами ЄС, де перетинаються різні стандарти безпеки, регуляторні вимоги та технологічні рішення. Надійний захист IoT-систем у такому контексті є ключовим для забезпечення цілісності, достовірності та безперервності логістичних процесів. Наразі відсутність єдиного підходу до кіберзахисту транскордонних систем підвищує ризики кібератак і зловмисних втручань. Метою цього дослідження є розробка моделі транскордонної взаємодії, яка забезпечить ефективний захист IoT-систем у логістиці шляхом оперативного обміну інформацією про кіберінциденти та координації дій між Україною та ЄС. Наукова новизна полягає у створенні інтегрованої платформи співпраці, що враховує особливості різних юрисдикцій і технологічних середовищ, а практична значущість – у підвищенні рівня кібербезпеки важливої інфраструктури транскордонної торгівлі. У контексті євроінтеграції України особливу актуальність має вивчення правового регулювання IoT у країнах ЄС та США, де IoT розглядається як мережа взаємодіючих пристроїв, здатних до автономної передачі даних. Відомі дослідження наголошують на необхідності стандартизації та сертифікації таких пристроїв, водночас звертаючи увагу на ризики гальмування інноваційного розвитку. Особлива увага приділяється кібербезпеці, захисту персональних даних і ролі саморегулювання через партнерство бізнесу та громадянського суспільства [1].
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: IoT-систем; транскордон; логістика; ЄС