A gyógynövények felhasználási lehetőségeinek bemutatása erdei iskolai foglalkozásokon - Gál Dóra Dominika; Гал Дора Домініка (Biológia és Kémia Tanszék, 2023)
Már gyerekkortól fontos a természetközeli életmód, környezetismeret, és szeretet népszerűsítése, illetve annak megtapasztalása. Az iskolai környezeti nevelés és biológia órák mellett az erdei iskola ennek megvalósításának tökéletes színtere. A gyógynövények már évezredek óta jelen vannak az ember életében, legtöbb gyerek, ha máshol nem is, de nagyszüleitől valószínűleg hallott egy-egy gyógynövényt, illetve látta mire is használják. Azt azonban kevesen tudják hogy nem ritkaságok, ha megállunk egy mezőn, nagy valószínűséggel körbe nézve találhatunk gyógynövényeket. Az ukrajnai és magyarországi erdőpedagógia nagy mértékben eltér egymástól. Fő különbség mindenekelőtt, hogy az előbbi még gyermekcipőben jár, nincs kidolgozott szabályzata, nem működik egy oktatási-nevelési színtérként, míg az utóbbi már jó ideje fejlődik, formálódik és alakul. Munkám során kidolgoztam több erdei iskolai foglalkozást, melyekkel könnyebben egismerésre kerül a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum élővilága, közelebb kerülhetnek a diákok a gyógynövényekhez, képet kapnak arról, hogyan, milyen formában használhatjuk őket, hogyan gyűtjük, milyen feltételek mellett. Ezekből a foglalkozásokból 2 került megrendezésre, melyeket 2023. február 28-án és ugyan ezen év május 9-én mutattam be. A foglalkozások illetve a helyszín előnye, hogy közel lehettek a természethez, a gyógynövényeket, belőlük készült termékeket meg tudták illatozni, tapintani, le tudták szedni. Hiszen máris szívesebben fogyasztják és használják azokat a készítményeket, melyeket együtt készítettünk.
Можливості використання знань про лікарські рослини при заняттях в лісовій школі
Keywords: erdei iskola; Nagydobronyi erdei iskola; Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum; gyógynövények; erdőpedagógia