A megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségei és jelenlegi helyzetük Kárpátalján - Hadnagy István; Гаднадь Іштван; Hadnagy Istvan (PoliPrint Kft., 2010)
Összességében elmondható, hogy Kárpátalja rendelkezik azokkal a természeti feltételekkel, amelyek a megújuló energiaforrások gazdaságos és sokoldalú felhasználásához szükségesek. Ennek ellenére sajnos a megújuló energiák csak kis részét képezik az energiafogyasztásnak. A megújuló energiaforrások fokozottabb felhasználását nem a tudományos-technikai fejlődés vagy az energiapiaci viszonyok indokolják. Alkalmazásuk sokkal inkább a környezetre háruló terhelés csökkentése érdekében szükséges. Hasznosításuknak talán legfontosabb előfeltétele a politikai szándék egy kedvező jogi és gazdasági környezet megteremtésére. Ennek hiányában a hasznosításra irányuló kísérletek reménytelennek mondhatók. Ezért alkalmazásuk és térnyerésük a mai kialakult energetikai rendszerben elsősorban állami beavatkozással érhető el.

Резюме. У сукупності можна виявити, що на Закарпатті наявні природні умови, які необхідні для економічного та багатостороннього використання відновлювальних джерел енергії. Однак на сьогодні відновлювальні види енергії складають лише незначну частку енергоспоживання. Використання відновлювальних джерел енергії зумовлене не науково-технічним прогресом чи енергоринковими відносинами. Використання їх необхідно з метою зменшення антропогенного навантаження на природу. Найважливіша передумова їх використання – це політичний намір, створення сприятливого правового та економічного довкілля. Без цього будь-які спроби реалізації такої ідеї є безнадійними. Використання та поширення відновлювальних джерел енергії в сучасній енергетичній системі у першу чергу можна досягнути лише шляхом державної інтервенції.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/134267
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_Beregsasiensis_2010_2.pdf
Keywords: megújuló energiaforrások; Kárpátalja; napenergia; szélenergia; vízenergia; geotermális energia; bioenergia