Захист цивільного населення України в умовах війни: сучасні виклики та ефективні рішення - Данило Верташ; Юлія Войтенко (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Повномасштабна війна в Україні сильно вплинула на всі сфери життя українців та поставила в складну ситуацію питання безпеки цивільного населення. За даними Моніторингової місії ООН з прав людини загинуло щонайменше 14 116 цивільних осіб, серед яких 733 дитини. Кількість поранених становить 36 481 особа, з них 2 285 — діти [1]. Очевидно, що жертв у реальності набагато більше, оскільки все випадки зафіксувати неможливо, але навіть ці цифри шокують. Гостро постає питання також фізичний та психічний стан населення – страх вибухів, смерті, невизначеності, нестабільності життя сильно впливають, що зменшують комфорт проживання в Україні. Проблема безпеки на сьогодні займає одну з ключових проблем, що потребують термінових заходів для мінімізації впливу на людей. Питання безпеки населення потребує комплексного рішення: 1. Попередження населення про небезпеки. В цьому напрямку було досягнуто гарних результатів та запропоновано ефективні рішення: основним засобом оповіщення залишаються сирени, паралельно з якими працюють державні додатки (Air Alert, eAlert, волонтерські карти), телеграм-канали, а за відсутності інтернету – SMS або Cell Broadcast. Основною проблему такої системи на зараз залишається ймовірність дезінформації [2]. 2. Застосування БПЛА в широкому діапазоні функцій. Неможливо уявити сучасну війну без використання БПЛА у бойовому вигляді, проте вони здатні виконувати і гуманітарні місії та координувати дії - проводити розвідку, вивчати цивільну інфраструктуру, доставляти ліки та іншу допомогу [3], проводити демініг, розробляти системи контрзаходів – збиття дронів перехоплювачами або коригування евуакуаційними коридорами [4]. 3. Оптимізація укриттів та евакуаційних маршрутів. Використання ГІС, 3D-моделювання та оптимізаційних алгоритмів VGAE, RF, MILP, GA для розміщення укриттів, розробки маршрутів евакуації, оцінок доступності (G2SFCA) [5]. Також у 2024 році було створення та запущено функцію «Мапа укриттів» у Дії, що дозволяє обрати укриття та прокласти до нього найоптимальніший маршрут [6].
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: захист цивільного населення; безпека населення; воєнний стан; повномасштабна війна