Az 1882. évi ruszin hazaárulási per magyarországi sajtóvisszhangja - Molnár Ferenc; Молнар Федір; Molnar Fedir (Nemzetstratégiai Kutatóintézet, 2021)
Írásomban a Lembergben 1882-ben megtartott ruszin hazaárulási pert kívánom bemutatni a korabeli magyar sajtó tudósításai alapján. 1881-ben a Galícia Hnilicski nevű településének görögkatolikus egyházközsége kinyilvánította azt a szándékát, hogy visszatérjen az ortodox egyházba. Ezt követően több kiemelkedő oroszbarát ruszin vezetőt is perbe fogtak hazaárulás gyanújával. Miután a galíciai polgári hatóságok úgy ítélték meg, hogy elegendő bizonyítékot gyűjtöttek össze az ügyhöz, 11 prominens ruszofil gyanúsított ellen emeltek vádat. Köztük volt mások között Adolf Dobránszky, az ő lánya, Olga Hrabár, Ivan Naumovics, Venedikt Ploscsanszkij. Néhányat közülük azzal vádoltak meg, hogy kapcsolatot tartanak fenn Dobriánszky cári hivatalnokként tevékenykedő fiával, Miroszlávval, azért, hogy elszakítsák a Monarchiától Galíciát, Bukovinát és Észak-Magyarországot. A hathétig tartó bírósági tárgyalás (1882. június 12. – július 29.) után a ruszofileket felmentették a hazaárulás vádja alól. Mindössze Naumovicsra, Ploscsanszkijra és két parasztgazdára róttak ki rövid időtartamú börtönbüntetést a közrend megzavarása miatt. A per után a galíciai ruszofil mozgalom hanyatlásnak indult.
Keywords: 1882. évi ruszin hazaárulási per; magyar sajtó; Adolf Dobránszky