Iskolakertek régen és ma - Halbritter András Albert (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A 19. és korai 20. századi agrártársadalom alatti virágkora után a magyarországi iskolakerti mozgalom a fenntarthatóságra neveléssel új lendületet kapott, és az iskolakertek, óvodakertek száma szinte exponenciálisan növekszik. Hasonlóan népszerű a kertalapú tanulás a világ különöző részein, más-más hangsúlyokkal. A fenntarthatóságra nevelés mellett változatos célokra alapozva sok jó gyakorlat működik, ezek tudásmegosztását a Kárpát- medencei lefedettségű hálózatosodás (Iskolakert-hálózat) segíti. Újabb kertek kialakítására és korábbiak fejlesztésére több kis program mellett 2019-ben elindult az Agrárminisztérium Országos Iskolakert-fejlesztési Programja. Az iskolakerti munkára felkészítés megjelent a pedagógusképzésben és – továbbképzésben is, a további szakmai fejlődést pedig nemzetközi együttműködés támogatja.

Abstract. After the great age of the Hungarian school garden movement in the agricultural society of the 19th and early 20th century, sustainability education made an exponential growth for school and kindergarten gardens. Likewise, school gardens are popular across the world, with various main aims. The many best practice examples are shared in the Hungarian School Garden Network, which is active in all countries of the Carpathian basin. Beside of minor programs for new school gadens an developing existing ones, the National School Garden Development Programme was launched by the Ministry of Agriculture in 2019. School garden training reappared in teacher training and vocational training, further development is supported by international cooperation.
School gardens of the past and present
Keywords: iskolakert; szabadban tanulás; fenntarthatóságra nevelés