Мовні інновації в регіональний інтернет-виданнях - Ковач Єва-Евелін (Кафедра філології, 2023)
Резюме. Пізнання закономірностей розвитку мови, зокрема, появи нових слів та їх змін у процесі функціонування, – одне з ключових завдань сучасної лінгвістики. Для фіксації і вивчення новотворів у різних країнах світу створені центри неології англійської, французької, німецької, чеської, болгарської, російської та інших мов. «Oxford Dictionary of English», «Deutsches Neologismenwörterbuch», «Nová slova v češtině. Slovník neologizmů», банк неологізмів на сайті Віртуального центру Сервантеса та база даних Neomat на сайті Академії наук Чеської Республіки, сторінки на сайтах Французької Академії, Іспанської королівської академії та інших наукових закладів світу, акція «Слово року», яка щорічно проходить у багатьох країнах з метою визначення найпопулярнішого слова в різних категоріях, серед яких часто є і «новотвір», численні монографічні дослідження неолексем на матеріалі різних мов свідчать, що окреслена проблема надзвичайно важлива для науки і суспільства. В українській лінгвістиці над проблемою мовних інновацій працювали М. Жовтобрюх, А. Коваль, О. Сербенська, О. Пономарев, Н. Бабич, В. Різун, Є. Карпіловська, К. Городенська, О. Стишов, М. Степаненко, Л. Шевченко, Д. Сизонов, М. Навальна, Л. Компанцева, Ж. Колоїз, А. Нелюба, Д. Мазурик та ін. В останні роки стрімкі зміни в житті соціуму зумовили появу великої кількості нових слів і словосполучень, переосмислення значень усталеної лексики. Ключову роль у продукуванні нових слів і нових змістів нині відіграють медіа, зокрема інтернет-видання та телеграм-канали. Мовні інновації, які з’являються у цій сфері, потребують ґрунтовного вивчення. Актуальність магістерського дослідження зумовлена насамперед необхідністю фіксації і вивчення мовних інновацій, а також потребою простежити процес неологізації в українській мові на матеріалі регіональних інтернет-видань, а також телеграм-каналів, як одного із найновіших засобів масової комунікації.
Keywords: мовні інновації; стилістичні ознаки