A Sztálin utáni évtized – 1953–1964 (A három „triumvirátus” és a hruscsovi kilenc év): A hitélet alakulása a hruscsovi egyházüldözés idején - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
Sztálin halála után, amikor a pártvezetés egy időre visszatért a kollektív irányításhoz, bizonyos mértékű liberalizáció volt megfigyelhető a Szovjetunióban az egyház és az állam kapcsolatában. Épphogy elültek a generalisszimusz temetése utáni nagyobb hullámokat vert események, amikor az USZSZK Vallási Kultuszok Ügyeinek Tanácsát irányító Petro Vilyhovij 1953. június 24-én Ungvárra látogatott, s arra hívta fel beosztottja figyelmét, hogy ezekben a történelemformáló időkben többet kell beszélgetni a vidék felekezeteinek vezetőivel. A liberalizáció azonban nem tette könnyebbé az egyházak működését, legfeljebb az előző időszakkal összevetve nem éltek meg közvetlen támadást (átmenetileg).
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/11/karpatalja_tort_kotet_2021-11-11.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009184
Keywords: hitélet; hruscsovi egyházüldözés; Kárpátalja