Bullying az iskolában – mentálhigiénés prevenciós-segítő program lehetőségei - Berghauer-Olasz Emőke; Бергхауер-Олас Емйовке; Kövi Zsuzsanna; Gál Natália (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Az utóbbi évek kárpátaljai eseményeit tekintve számos olyan iskolai-nevelési probléma fogalmazódott meg, melyek megfelelő pedagógiai-pszichológiai módszerek alkalmazásával korrigálhatóak. A pedagógusok visszajelzései alapján a tanulók sokszor ingerültek, olykor osztálytársaikkal is agresszívak, nem találják biztos, stabil helyüket a közösségben. Nehezen viselik a tanulással, különféle dolgozatokkal együtt járó stresszt, a túlterhelés miatt a tanórákon kimerültek, nehezen koncentrálnak. A helyzet a Covid – 19 okozta járvánnyal fokozódott, hosszú távú online térbe szorítva a közösséget, s tetőzte mindezt az orosz – ukrán konfliktus nyomán kirobbant háborús krízis, mely újabb megküzdési feladatok elé állította a pedagógusokat és gyerekeket egyaránt. Az egyedüllét, a szeretethiány, az elfogadás hiánya nem múlik el nyomtalanul, lelki sérüléseket okoz a gyerekeknek. Az alkalmazkodás, lojalitás,segítőkészség elsajátítása mellett egy iskolai osztályban megélhető a valahova tartozás érzése, a megértéssel és elfogadással, megtartó erejével együtt (Fodor, 2001). A közösség a mai társadalomban egyértelműen mentálhigiénés tényező, ennek fejlesztése mindnyájunk érdeke (Buda, 1994). Az iskolai agresszió, bántalmazás elleni mentálhigiénés prevenciós-segítő program az iskolai mentálhigiénés vonatkozásban új perspektívákat kínálhat a pedagógusok, iskolapszichológusok számára. A pedagógus felelőssége is, hogy a korosztályi sajátosságok figyelembevételével, annak megfelelő tevékenységgel segítse és támogassa egy adott közösség formálódását. A tanulókra nehezedő mindennapi stressz szinte elkerülhetetlen, prevenciós programok létrehozásával és lehetőséget biztosítva a hatékony megküzdési stratégiák felismerésére és elsajátítására, elkerülhető a káros magatartásmódok rögzülése.

Abstract. Taking into accout the Transcarpathian recent years’ events, a number of school- educational problems were formulated, which can be corrected by applying appropriate pedagogical-psychological methods. Considering the teachers' feedback the students are irritable, sometimes aggressive with their classmates, and cannot find their secure, stable place in the community. They have a hard time dealing with the stress of studying, they are exhausted and struggling to concentrate in the class. The situation has worsened with the pandemic situation caused by Covid – 19, online education and all these were culminated by the war crisis that erupted as a result of the Russian – Ukrainian conflict, which presented both teachers and children with new coping tasks. Loneliness, lack of love and acceptance do not passes away without any trace, they cause psychological damage to the children’s mental health. Beside learning adaptation, loyalty and helpfulness, children in a school class can experience the feeling of belonging and acceptance (Fodor, 2001). Community is clearly a mental health factor in today's society, and its development is in the interest of all of us (Buda, 1994). The mental health prevention and support program against school aggression and abuse can offer new perspectives for teachers and school psychologists in terms of school mental health. It is also the teacher's responsibility to help and support the formation of a class community. Mental health prevention programs provide an opportunity to recognize and learn effective coping strategies, which can be used to avoid the fixation of harmful behaviors.
Bullying at school – The possibilities of a mental health prevention and support program
Keywords: bullying; iskolai mentálhigiéné; prevenció; megküzdési stratégiák